Prostitutie-aanpak in Deventer en Haarlem

Rotterdam. De gemeenten Haarlem en Deventer gaan vanaf september prostituees helpen die uit het vak willen stappen. Zij doen dit in samenwerking de Amsterdamse stichting Het Scharlaken Koord. Met name de christelijke partijen in de lokale politiek wilden beleid om prostituees te doen stoppen. Een medewerker van de gemeente Haarlem: ”Bovendien is het beeld van de romantische rosse buurt achterhaald. Er zit veel criminaliteit omheen.” De `uitstapprogramma`s` worden gesubsidieerd door het ministerie van Justitie, dat hiervoor sinds eind 2008 een speciale regeling kent: de Regeling uitstapprogramma`s prostituees. Prostituees die willen stoppen hebben vaak moeite hun netwerk te verlaten en een nieuwe baan te vinden. De programma`s bieden daarom hulp bij zaken als `hoe ga je om met je cv`, het vinden van huisvesting en een baan. Voor dat laatste wordt een uitzendbureau ingezet. Zo, schrijft wethouder Fleskes uit Deventer in zijn voorstel, ”krijgen de vrouwen net dat duwtje in de rug om ook daadwerkelijk tot actie over te gaan”. Exacte cijfers hebben de gemeenten niet; in Haarlem werken ”enkele honderden” prostituees, in Deventer zijn ”enkele tientallen raamplekken”.