Paniek en bloed op het strand van Hoek van Holland

Eén dode en zes gewonden na wilde schietpartijen in de duinen en op het strand.

Dat is de uitkomst van ‘Sunset Grooves’, zaterdag in Hoek van Holland.

De technische recherche onderzoekt het festivalterrein een dag na het strandfeest in Hoek van Holland. (Foto Bas Czerwinski) 23-08-2009, Hoek van Holland. Technische recherche dag na een vecht en schietpartij tijdens starndfeest. Foto Bas Czerwinski Czerwinski, Bas

„Verschrikkelijk. On-Nederlands”, zegt Klaas Rohde, mede-eigenaar van Tridee. Het evenementenbureau organiseerde zaterdagavond de veertiende editie van het ‘dancefeest’ Sunset Grooves aan het strand van Hoek van Holland, Het liep volledig uit de hand. „Vanaf het moment dat je schoten hoort, verandert alles.”

Het dancefeest dat om zes uur ’s avonds begon en tot een uur ’s nachts zou duren werd tegen middernacht afgelast wegens meerdere schietpartijen – op filmpjes op YouTube zijn tientallen schoten te horen. Daarbij viel één dode, een 19-jarige Rotterdammer, en raakten zes mensen in de leeftijd van 18 tot en met 23 jaar gewond. Politiemensen vuurden waarschuwingsschoten toen een grote groep zich tegen hen keerde. Eén bezoeker werd gericht neergeschoten en is niet levensgevaarlijk verwond. In totaal verrichtte de politie drie arrestaties, op verdenking waarvan is nog onduidelijk.

„Het strand werd oorlogsgebied”, verklaren de zoon van de eigenaresse van een strandtent en zijn vader. Ze zaten „in het oog van de orkaan” en willen liever niet met hun naam in de krant. „Die hooligans komen verhaal halen en de politiek dwarsboomt ons als we het oneens zijn met dat verdomde beleid om met grote evenementen Hoek van Holland op de kaart zetten. Dat is gelukt, dat kun je niet ontkennen.”

Vader en zoon hadden ‘de winkel’ al voor de afgelasting dichtgegooid, plantenbakken voor de deuren gesleept, waarna ze, met tachtig bekenden binnen, de lichten hadden gedimd. „We hebben ons doodstil gehouden, terwijl om ons heen de oorlog woedde. Agenten stonden panisch met schijnwerpers en getrokken pistool naar de vijand te zoeken. Meisjes van zestien, zeventien jaar renden met bebloede gezichten de duinen in. Bij paviljoen Zeebad lagen zes gewonden binnen. Het is kort en klein geslagen.”

Hoek van Holland is een deelgemeente van Rotterdam. Daarom was het de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb die gisterochtend de ene na de andere mediaploeg te woord stond. Hij zei de gebeurtenissen aan het Hoekse strand hoog op te nemen. Aboutaleb: „Jongeren die dronken zijn en onder invloed van pillen, keren zich tegen politie en hulpverleners. Ik baal daarvan als een stekker.” Hij belooft een ‘diepgravend onderzoek’ in te stellen naar dit „zorgelijke maatschappelijke fenomeen dat zich in heel Nederland voordoet”.

Aboutaleb liet zich niet uit over schuldigen en oorzaken. Er waren aanwijzingen, ’s middags al, dat hooligans naar het feest zouden komen, maar „je kunt niet zomaar één groep aanwijzen”.

De conclusie dat dit soort feesten niet meer georganiseerd kan worden noemde hij ‘te vroeg’. Of het fout was het feestterrein af te bakenen met hekken, voor het eerst – hij wacht liever het onderzoek af. Daarbij moet ook het feit dat het feest gratis was en daardoor wellicht relschoppers heeft aangetrokken „een punt van overweging” zijn. Volgens organisator Tridee waren er 28.000 bezoekers. Voorzitter Gerrit van de Kamp van de politiebond ACP zei van leden en de korpsleiding te hebben gehoord dat er mogelijk 40.000 tot 50.000 bezoekers waren.

Terughoudendheid is geboden; de lezingen over wat zich heeft afgespeeld op het strand en ook in de duinen lopen uiteen. Worden hooligans veelvuldig genoemd, weer anderen wijzen op de ‘opvallende aanwezigheid’ van Antillianen, Surinamers, Marokkanen. Nadat zij onderling slaags raakten, liep de boel uit de hand.

Vlakbij de plaats waar Aboutaleb zijn verklaringen aflegt, zit Viktor Zumker, trainingsbroek, gemillimeterd haar, met vrienden in de zon. Hij en zijn gezelschap laken de toegangsprocedure. „Er werd niet gefouilleerd, maar wel in tassen gekeken. Daardoor ontstond er een rij en moest je al snel een uur wachten om binnen te komen.” De jonge vrouw naast Zumker, zegt verontwaardigd: „Mijn deodorant werd ingenomen. Wapens kon je kennelijk ongestraft meenemen, deodorant niet.”

Vader en zoon op het terras bellen een vriend. Die heeft met anderen een gewonde vriend op een strandbed door de duinen gesleept. „De kogel was in zijn buik naar binnen gegaan en kwam er bij zijn kont weer uit. Er ligt een dik spoor bloed in het duin. Over een kleine kilometer. ”