Onenigheid over tarieven voor doorgifte kabel-tv

Kabelmaatschappijen Ziggo en UPC willen ruim 11 euro per klant betaald krijgen als ze de analoge kabel openstellen voor concurrenten. Dat is twee keer zoveel als concurrenten voor het gebruik van het netwerk zouden willen betalen.

De kabelaars maakten hun tariefvoorstel bekend in voorbereiding op de onderhandelingen die morgen beginnen. Dat gebeurt op aandringen van de Opta, toezichthouder op de telecommarkt. Opta wil dat consumenten zelf kunnen kiezen bij welke leverancier ze analoge tv afnemen. De Nederlandse tv-kijkers, van wie zo’n 80 procent een kabelabonnement heeft, zijn tot nu toe gebonden aan de netwerkeigenaar in hun eigen regio. Begin 2010 moet het kabelnetwerk open zijn.

Er zijn diverse gegadigden om de kabelmarkt te betreden: zowel Tele2 als Online (voorheen Wanadoo) en Scarlet willen analoge tv als aanvulling op hun diensten aanbieden. KPN is uitgesloten, omdat het zich van Opta op de uitrol van een glasvezelnetwerk moet concentreren. Daarnaast is er het initiatief YouCa, dat alleen televisie wil aanbieden. Volgens YouCa-oprichter Peter Jelgersma is het voorgestelde starttarief van Ziggo (11,05 euro) en UPC (12 euro) „precies een factor twee” meer dan het doorgiftetarief dat hij als realistisch beschouwt. Jelgersma acht 4 tot 6 euro per klant redelijk. Zo zou de consument uiteindelijk niet meer dan 10 euro hoeven te betalen voor analoge tv-zenders.

Jelgersma ziet het hoge tariefvoorstel van de kabelmaatschappijen als een poging om openstelling van de kabel te vertragen.

Volgens een Opta-woordvoerder leert de ervaring dat de eerste tariefvoorstellen uiteindelijk lager uitvallen. Als de onderhandelingen tussen kabelaars en nieuwkomers afgerond zijn, moet het conceptvoorstel Europese nog goedkeuring krijgen. In maart 2010 dient er ook een beroepsprocedure tegen het oorspronkelijke besluit van Opta om de kabel open te stellen.

Toch denkt Opta dat concurrerende analoge tv-pakketten begin 2010 een feit kunnen zijn. Jelgersma van YouCa noemt dat een „rijkelijk optimistische” inschatting, „ondanks de goede bedoelingen van de Opta”.