Noord-Koreaanse delegatie ontmoet Lee

SEOUL. Uren voor de begrafenis van de voormalige Zuid-Koreaanse president Kim Dae-Jung, gisteren in Seoul, betuigden zes hoge Noord-Koreaanse functionarissen hun respect aan de dinsdag overleden Nobelprijswinnaar en voerden zij gesprekken met de huidige Zuid-Koreaanse president, Lee Myung-bak. Volgens een woordvoerder van president Lee ging het om een half uur durend ”serieus en amicaal” gesprek. De Noord-Koreanen zouden een boodschap hebben meegebracht van hun leider, Kim Jong Il, over ”vooruitgang in de inter-Koreaanse samenwerking”. Het bezoek van de Noord-Koreanen, die niet bij de begrafenis zelf aanwezig waren, past bij andere recente pogingen van Noord-Korea om weer meer toenadering te zoeken tot de rest van de wereld. De relatie tussen beide landen is zeer gespannen sinds Lee in februari vorige jaar aan de macht kwam en aandrong op de nucleaire ontwapening van Noord-Korea. Zijn voorganger Kim Dae-Jung kreeg de Nobelprijs voor zijn bezoek aan Pyongyang in 2000. Bij zijn begrafenis was gisteren onder andere n de Amerikaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright aanwezig.