Nieuwe chef Talibaan, dood, gewond of levend

De Pakistaanse Talibaan zeggen dat ze een nieuwe leider hebben aangewezen, maar of hij nog leeft wordt betwijfeld. De situatie is illustratief voor de verwarring die ontstaan is na berichten, eerder deze maand, dat Talibaan-leider Baitullah Mehsud op 5 augustus is omgekomen bij een Amerikaanse luchtaanval.

Verschillende functionarissen van de Pakistaanse Talibaan belden zaterdag journalisten in Pakistan op, met het nieuws dat Hakimullah Mehsud, een Talibaancommandant met een reputatie van meedogenloosheid en stamgenoot van Baitullah, de nieuwe leider is. Twee dagen eerder had een andere commandant, Faqir Mohammed, gemeld dat hij zélf de nieuwe man was. Maar zaterdag was het verhaal dat stamoudsten Mohammed overtuigd hadden zich terug te trekken voor Hakimullah Mehsud, wat Mohammed vervolgens zelf bevestigde.

Pakistaanse inlichtingendiensten op hun beurt zeggen dat Hakimullah dood is of zwaar gewond, na een schietpartij met een rivaal voor de toppositie. De bekendmaking van de Talibaan zou slechts bedoeld zijn om te verhullen dat er een bittere opvolgingsstrijd woedt in de gelederen van de Pakistaanse Talibaan.

Overigens bevestigen de Talibaan nog steeds niet dat Baitullah Mehsud is omgekomen. Hij zou ernstig ziek zijn. (Reuters)