Moisander vervult zijn plicht in defensie van Finland en AZ

SC Heerenveen0AZ2

Ruststand 0-1. 30. Lejsal 0-1 (e.d.), 64. El Hamdaoui 0-2. Scheidsrechter: Bossen. Toeschouwers: 25.600

Michiel Dekker

Zou verdediger Niklas Moisander ook met Louis van Gaal als trainer gisteren een basisplaats hebben gehad bij AZ? Vermoedelijk niet, gaf de 23-jarige Fin lachend toe. Hij vloog woensdagavond laat naar zijn geboorteland, miste de trainingen van donderdag en vrijdag en keerde in de vroege zaterdagochtend weer terug in Nederland. Bij het bliksembezoek voldeed Moisander met een parade en het afleggen van de militaire eed aan zijn aangepaste dienstplicht.

AZ-trainer Ronald Koeman zei vooraf geen reden te hebben de Fin niet op te stellen, ook omdat de centrale verdediger een extra training had gedaan bij de beloften. En Moisander zelf had hem verzekerd dat zijn benen goed voelden. Met de Fin won AZ ogenschijnlijk moeiteloos van SC Heerenveen en bleef de bekritiseerde verdediging van de landskampioen voor de derde wedstrijd op rij zonder tegendoelpunt (2-0).

Moisander werd opgeleid bij de club TPS in zijn geboorteplaats Turku en kwam in juni 2003 als zeventienjarige met zijn tweelingbroer Henrik naar Ajax. Beiden zouden geen wedstrijd spelen in het eerste elftal van de club uit Amsterdam. Doelman Henrik keerde in augustus 2006 terug naar Finland, waar hij zijn dienstplicht vervulde en nu voor VPS speelt. Niklas bleef echter in Nederland en speelde vanaf het seizoen 2004-2005 twee jaar in de eerste divisie, voor FC Zwolle. Daar werd hij in juni vorig jaar weggehaald door AZ, als opvolger van de naar Salzburg vertrokken Barry Opdam.

Bij de club uit Alkmaar groeide Moisander in het afgelopen kampioensjaar uit tot vaste waarde in het hart van de verdediging, waar hij samen speelde met de Mexicaan Héctor Moreno. Hij kwam tot slechts 22 competitiewedstrijden, omdat hij in de tweede seizoenshelft bij een training een blessure aan zijn linkerknie opliep. AZ besloot echter in april zijn contract te verlengen tot medio 2014. „Ik heb het hier goed”, reageerde Moisander toen. „Dit is een club waar het rustig is. De leiding is goed en de supporters doen geen gekke dingen. In Nederland kan het niet mooier.”

Moisander verbleef afgelopen zomer, nog voordat AZ de voorbereiding op dit seizoen was begonnen, ook al vijf weken in Finland voor zijn dienstprogramma, dat in verband met zijn topsportloopbaan was ingekort van zes maanden tot vijf weken. Hij kreeg er onder meer schiettraining en bracht de nachten in het bos door in een tent. Voor Moisander was het meer dan een verplicht nummer. „Mijn opa heeft in de Tweede Wereldoorlog tegen Rusland gevochten. Voor hem wilde ik het ook doen.”

Behalve de AZ-verdediger liep bij de militaire parade van afgelopen week ook Niki Mäenpää mee, de tweede doelman van Willem II. „Opgeroepen worden hoort er in Finland gewoon bij”, zei Moisander, die de jeugdelftallen van Finland doorliep en intussen zijn debuut heeft gemaakt voor de nationale ploeg. „Ik heb bij AZ de situatie uitgelegd, maar het was niet makkelijk midden in de week weg te gaan, met een moeilijke uitwedstrijd in het vooruitzicht. Ik schatte de kans dat ik toch zou spelen op fiftyfifty. Nu ik heb gespeeld, ben ik blij en opgelucht dat mijn diensttijd voorbij is.”

AZ zal zich de uitwedstrijd in het Abe Lenstra Stadion vooraf lastiger hebben voorgesteld. KNVB-bekerwinnaar SC Heerenveen oogde, niet voor het eerst dit seizoen, willoos en kwam na een half uur op achterstand. Mounir El Hamdaoui schoot uit een voorzet van Brett Holman op de paal, maar zag de bal door doelman Martin Lejsal in eigen doel worden getikt. De eredivisietopscorer van vorig seizoen scoorde na ruim een uur alsnog zelf, nadat hij ongehinderd langs verdedigers van de ploeg uit Friesland was gesneld.

Trainer Trond Sollied van SC Heerenveen weet het povere spel van zijn elftal aan moeheid na het voorrondeduel in de Europa League tegen PAOK Saloniki. Maar de Noor, die een ‘losse’ aanpak hanteert nadat hij in zijn diensttijd is afgeknapt op militaire discipline, kan moeilijk tevreden zijn over de instelling van enkele spelers. SC Heerenveen verloor ook het duel om de Johan Cruijff Schaal al kansloos van kampioen AZ (5-1), maar van revanchegevoelens leek geen sprake.

Koeman sprak van de voorlopig beste wedstrijd van het seizoen voor zijn ploeg, maar zal vanaf de aftrap hebben gezien dat er geen sprake was van een serieuze test, omdat SC Heerenveen met liefst vijf verdedigers speelde. Zo kon het centrale verdedigingsduo met Moisander en Moreno opnieuw de ‘nul’ houden. „We lijken weer meer op het AZ van vorig seizoen”, constateerde de Fin.

    • Michiel Dekker