'Martelingen door CIA vervolgen'

De Amerikaanse minister van Justitie, Eric Holder, is door zijn ambtenaren geadviseerd om het martelen van terreurverdachten door agenten en contractanten van de CIA alsnog strafrechtelijk te vervolgen.

Dit meldde de Amerikaanse krant The New York Times vannacht op haar website.

De vorige president Bush beloofde de CIA immuniteit voor strafvervolging en ook zijn opvolger Obama heeft zich tegen juridische vervolging uitgesproken.

De door Obama aangestelde Holder zou CIA’ers die hun boekje te buiten gingen echter wel willen vervolgen, zo werd in juli al bekend. De minister zou hiertoe op eigen gezag een speciale aanklager kunnen aanstellen. De krant meldt nu dat ambtenaren van het ethische bureau op Holders departement hem enkele weken geleden hebben geadviseerd een tiental gevallen van marteling te vervolgen.

Net vandaag zou een intern rapport openbaar worden dat de inspecteur-generaal van de CIA in 2004 opstelde.

Aanklagers onder de vorige regering-Bush besloten op basis van het rapport destijds niet tot vervolging over te gaan. Maar Holder zou hier na lezing aan zijn gaan twijfelen. Het rapport bevat nieuwe details over psychische en fysieke martelingen waaraan de dienst gevangenen onderwierp. Ook zou het melding maken van enkele sterfgevallen in CIA-gevangenschap.

Vrijgave van het rapport werd onlangs afgedwongen door de Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU met een beroep op de Amerikaanse Wet openbaarheid van bestuur.

Vrijdag onthulde het Amerikaanse blad Newsweek al dat in het rapport onder andere het geval wordt beschreven van Al-Qaeda-kopstuk Abd al-Rahim al-Nashiri. Nadat Nashiri in 2002 werd opgepakt, hield de CIA hem vier jaar lang vast in geheime detentiecentra. Daar werd hij tijdens verhoren bedreigd met een pistool en met een elektrische boormachine, die vlakbij zijn lichaam werd gehouden en aan- en uitgezet.

Ook losten zijn verhoorders een schot in de cel ernaast om Nashiri de indruk te geven dat zij een medegevangene doodschoten.

Volgens het Amerikaanse federale verdrag tegen martelen is het verboden een gevangene te bedreigen met „onmiddellijke dood”, ook via het opvoeren van een schijnexecutie.

Begin dit jaar onthulde de New York Review of Books dat de CIA tijdens verhoren ook dreigde Nashiri’s familieleden te verkrachten en vermoorden. Het blad deed dit op basis van een uitgelekt rapport van het Rode Kruis.