Londen: geen deal met Libië om Megrahi

LONDON. De regering in Londen heeft ontkend dat het een deal heeft gesloten met Libië over de vrijlating in Schotland van Abdel Basset al-Megrahi, tot levenslang veroordeeld voor de aanslag op een Amerikaans vliegtuig boven het Schotse Lockerbie, waarbij in 1988 270 mensen om het leven kwamen. Deze beschuldigingen, van onder andere de Britse krant The Sunday Times, werden geuit nadat de Libische leider Moammar Gaddafi zaterdag sprak over de ”moedige” Schotse regering. Ook sprak Gaddafi zijn waardering uit voor de Britse premier Gordon Brown, koningin Elizabeth II en prins Andrew, die de autoriteiten in Schotland zouden hebben aangespoord om Megrahi vrij te laten.Britse media wezen er zaterdag op dat het Britse energiebedrijf BP tijdens een bezoek van Blair aan Libië in 2007 een contract ter waarde van 622 miljoen euro sloot. De Britse regering noemde de beslissing zaterdag echter ”helemaal een beslissing voor de Schotse regering”. De regering van Schotland besloot op humanitaire gronden dat de 57-jarige Libiër de gevangenis mocht verlaten. Megrahi lijdt aan een terminale vorm van prostaatkanker en zou nog enkele maanden te leven hebben.