Leger VS geeft namen van gevangenen vrij

WASHINGTON. Het Amerikaanse leger is begonnen met vrijgeven van namen van gevangenen die vastzitten in kampen in Irak en Afghanistan aan het Rode Kruis. Dat maakte The New York Times zaterdag bekend. De hulporganisatie dringt hier al jaren op aan bij het Pentagon. De nieuwe aanpak wordt gezien als onderdeel van een transparanter detentiebeleid, waar de regering-Obama op aan stuurt. Rode Kruismedewerkers krijgen geen toegang tot de gevangenenkampen. De locaties van de kampen, waar tientallen buitenlandse terreurverdachten door Amerikanen worden vastgehouden, blijven geheim. Volgens een woordvoerder van het Witte Huis staan de geheime kampen zelf niet ter discussie. Die zouden bedoeld zijn om belangrijke terreurverdachten tijdelijk van het slagveld te halen en meer informatie over vijandelijke militaire operaties te verkrijgen. ”Het zijn geen geheime gevangenissen”, volgens de woordvoerder van het Witte Huis.