Keukenkastje

Aardappels, pasta en rijst koken, het is natuurlijk niet echt spannend te noemen, maar je zult maar net je ouderlijk huis hebben verlaten om te gaan wonen in een verre stad in een vreemd studentenhuis met een vunzig keukentje en voor het eerst van je leven zelf verantwoordelijk zijn voor je dagelijkse maaltijd. Dan kun je wel wat kooktips gebruiken, lijkt mij. Vandaar dat we deze week gewoon nog even doorgaan met de basiscursus koken.

Wie wil leren koken heeft waarschijnlijk niet alleen behoefte aan eenvoudige recepten en tips, maar ook aan een lijstje met basisbenodigdheden. Ik ga je er twee geven. Een lijstje voor een keukenuitrusting, en een lijstje voor een voorraadkast. Uiteraard kun je ze uitbreiden met wat je maar lekker vindt. Als je van bakken houdt, zet je een taartvorm op je lijstje. Als je van Aziatisch koken houdt, zorg je voor een wok en de nodige specerijen. Enzovoort.

Kookgerei:

Koksmes, schilmesje, dunschiller, houten snijplank, kleine (steel)pan, grote pan, koekepan, ovenschaal, grote kom, maatbeker, vergiet, houten pollepels, spatel, staafmixer, garde, pureestamper of -knijper, blikopener, kurkentrekker, aluminiumfolie.

Voorraadkast:

Zout, peper, olijf- of arachideolie om te bakken, extra vergine olijfolie, azijn, mosterd, sambal, mayonaise, bloem, een aantal gedroogde kruiden en specerijen, bouillonblokjes, suiker, pasta, rijst, blikken kikkererwten of bonen, gepelde tomaten en (duurzame) tonijn, uien, knoflook, boter, eieren, melk.

Zelfs als je volkomen blut bent, of geen tijd hebt om boodschappen te doen, kun je hiermee bijvoorbeeld een salade van kikkererwten met uiringen en tonijn maken. Of pasta met tomatensaus. Uiensoep. Een omelet. Of desnoods pannekoeken. En als je wel geld en tijd hebt, kun je van zo’n kikkererwtensalade nog iets veel lekkerders maken. Met (Turks) brood erbij is dit recept voldoende voor 2 personen:

1 bakje kerstomaatjes

3 eetlepels olijfolie

1 courgette

1 kleine rode ui

1 blik kikkererwten

1 blikje tonijn

1 eetlepel azijn

eventueel: een handje bladpeterselie of munt

Verwarm de oven op 200 graden. Schep de tomaatjes om met 1 eetlepel olijfolie en wat zout en peper en bak ze 5-10 minuten in de oven tot ze zacht en rimpelig zijn. (Als je geen oven hebt, kun je ze in een koekepan bakken.) Was de courgette, snijd hem eerst in plakken en dan in lucifers. Pel de ui en snijd hem in flinterdunne ringen. Spoel de kikkererwten in een vergiet onder de koude kraan. Laat de tonijn uitlekken. Hussel alle ingrediënten, inclusief de azijn en de rest van de olijfolie door elkaar. Maak op smaak met zout en peper.

Janneke Vreugdenhil

Heb jij vragen over basiskooktechnieken? Stel ze op nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke tabbouleh.

    • Janneke Vreugdenhil