Gesprek op hoog niveau tussen Korea's

In de marge van de staatsbegrafenis van de Zuid-Koreaanse oud-president en Nobelprijswinnaar Kim Dae-jung in Seoul hebben hoge vertegenwoordigers van Noord- en Zuid-Korea gisteren voor het eerst in twee jaar rechtstreeks met elkaar gesproken. De ontmoeting tussen president Lee Myung-bak en de Noord-Koreaanse spionagechef Kim Yang-gon en de secretaris van de Noord-Koreaanse Arbeiderspartij Kim Ki-nam had plaats na de grootscheepse, emotionele begrafenis. Het gesprek is toegejuicht door China, dat het ziet als een teken van een „snelle dooi” in de relaties tussen de twee Korea’s. De VS en de VN wachten af.

In mei jaar voerde Noord-Korea een ondergrondse nucleaire test uit en op 4 juli werd een aantal raketten afgevuurd. Sinds de invoering van sancties door de Veiligheidsraad is er sprake van een onmiskenbare verandering van de stemming op het schiereiland en vooral in Pyongyang, dat volgens Chinese staatsmedia niet langer op ramkoers ligt.

De aanwezigheid van een delegatie uit Noord-Korea bij de door tienduizenden Zuid-Koreanen bijgewoonde begrafenis van Kim Dae-jung werd gepresenteerd als een bijzonder feit op zichzelf. Nog geen jaar geleden werd de overleden ex-president, die zondag de „Nelson Mandela van Azië” werd genoemd wegens zijn inzet voor goede betrekkingen tussen de Korea’s, nog uitgescholden. Ook de huidige president van Zuid-Korea werd onlangs nog een verrader genoemd.

De Noord-Koreanen hadden een boodschap bij zich van hun leider Kim Jong-il. Over de inhoud werd gezwegen, maar VN-diplomaten vermoeden dat Noord-Korea dringend verlegen zit om economische hulp en fondsen. Daarom zou Kim Jong-il ook oud-president Clinton hebben ontvangen en de twee gearresteerde Amerikaanse journalisten hebben vrijgelaten.

De Noord-Koreaanse leider wil rechtstreeks onderhandelen met de VS, maar daar voelen president Obama en minister Clinton op dit moment niets voor. De VS, Japan, Zuid-Korea en China houden vast aan het idee dat het zespartijenoverleg hervat moet worden.