Flitsend optreden 50 Cent in Venray

Eén van de beroemdste rappers kwam voor een optreden naar Venray. De zaal wachtte ’s nachts tot één minuut voor half twee vol spanning op 50 Cent.

Rapper 50 Cent (Foto AP) US rapper Curtis James Jackson III alias 50 Cent performs during the Music Openair in Frauenfeld, Switzerland, late Saturday, July 11, 2009. (AP Photo/Keystone/Ennio Leanza) AP

50 Cent wipt na een optreden op het Belgische festival Pukkelpop de grens over voor een cluboptreden in Nederland. Waar komt een wereldberoemde rapper, die tientallen miljoenen platen verkocht, dan terecht? In Amsterdam? In Rotterdam? Nee, in Venray.

Dus verlaat zaterdagnacht om even voor een uur een groepje luxe busjes de snelweg A73, waarna de hiphopper uit New York afslaat richting dorpjes als Wanssum en Oostrum. Tussen bedrijven als Verstappen Verpakkingen en Peter Nellen Keukencentrum ligt de Zenith, een discotheek waar normaal gesproken duizenden jongeren uit de wijde omtrek hun weekendvertier halen. Deze nacht komen de pakweg drieduizend bezoekers deels van nog verder, tot uit de Randstad, en diep in Duitsland en België, zodat het publiek een stuk multicultureler oogt.

Dj’s, rappers en danseressen hebben het publiek dat 22,50 euro entree betaalde al aardig opgewarmd. Voor de kleedkamer nemen de kolossale bodyguards van 50 Cent hun plaats in. Even brede en grote, geüniformeerde mannen van een beveiligingsbedrijf inspecteren met zaklampen het podium. Een veiligheidsman van 50 Cent heeft ’s middags al een verkenning uitgevoerd. Tegen kwart over een verschijnen de leden van 50 Cents crew G-Unit bij de draaitafels. Dj’s mixen wat hiphopklassiekers aan elkaar. Twee in witte T-shirts gehulde rappers zwaaien met champagneflessen. Ze bezingen het gangsta-dom en de geneugten van orale seks. Maar eerst en vooral bouwen ze de spanning op. In de disco hangt het verwachtingsvolle van een sinterklaasintocht. Hij kom, hij komt. „50 Cent is in da house!”, roepen de mannen van G-Unit. En: „We gonna turn that motherfucker out!”

Het is één minuut voor half twee als die laatste kreet succes heeft. 50 Cent slaat tegen de naar hem reikende handen voor het podium. De hiphopper rapt wat over zijn eigen ingeblikte vocalen heen en vertrekt om vijf over half twee alweer naar zijn kleedkamer. Na een paar minuutjes vindt hij het ook daar welletjes en verlaat met zijn hele gevolg de Zenith.

Verbijstering bij velen in de zaal. Anderen feesten vrolijk door.

Een dj doet een vraag-antwoordspel met het publiek. Hij zegt „50” de bezoekers „Cent”. „50 Ass!”, moppert een teleurgestelde jongen. „Had je nou echt gedacht dat hij hier lang zou blijven?”, zegt een van zijn vrienden.

Enige ontgoocheling ook in de vip-ruimte. Bezoekers hebben daar 350 euro betaald voor tafeltjes voor vier omdat 50 Cent er na zijn optreden zou komen loungen. Contact met de ster alleen na overleg met de bodyguards, maar voor de mooiste vrouwen zat er misschien meer in.

De vip-ruimte kijkt de rapper en zijn crew met grote ogen na, als die vanuit de kleedkamer naar hun luxe busjes lopen.

Zenith-directeur Marga van Dijck is tevreden. „Het was een cluboptreden, geen concert. Dat hebben we tevoren duidelijk gemaakt. De bezoekers hebben nog tot zes uur gefeest.” Een tikje vermoeiend was de flitsvisite van 50 Cent wel, bekent ze. „Het Amerikaanse management neemt de boel een beetje over. Je moet naar hun pijpen dansen.”