F1: Barrichello wint na vijf jaar weer Grand Prix

Rubens Barrichello heeft gisteren in Valencia de Grote Prijs van Europa in de Formule 1 gewonnen. De Braziliaanse coureur bleef de McLaren van Lewis Hamilton voor. De Brit startte vanaf poleposition en reed lange tijd op kop, maar had een pitstop meer nodig dan Barrichello. De Fin Kimi Raikkonen (Ferrari) werd derde.

Voor Barrichello was het zijn eerste zege in vijf jaar tijd. Net als na de Grote Prijs van China in 2004 ging de zege van de 37-jarige Braziliaan gepaard met veel emoties en vreugdetranen. De reactie van teambaas Ross Brawn was veelzeggend: „Goed gedaan, Rubens, fantastisch, net als vroeger.” Barrichello zelf was helemaal in de wolken: „Ik zal dit weekeinde nooit vergeten.”

De Brit Jenson Button, die in Valencia slecht startte en als zevende finishte, blijft met 72 punten koploper in het WK-klassement van de Formule 1. Barrichello, zijn teamgenoot bij Brawn GP, staat tweede met 54 punten. De Australiër Mark Webber van Red Bull volgt op de derde plaats met 51,5 punten.

Een dramatische pitstop van het team van McLaren stond gisteren een tweede opeenvolgende zege van regerend wereldkampioen Hamilton in de weg. De renstal van McLaren had de banden nog niet klaarstaan, toen de Brit in de 37ste ronde de pitstraat binnenreed. De pitstop van Hamilton duurde maar liefst veertien seconden, waardoor Barichello langszij kon komen en onbedreigd naar de zege reed. Brawn GP gaf even later het team van McLaren in de pitstraat nog een lesje in snelheid. De tweede en laatste pitstop van Barrichello duurde slechts zeven seconden.

Hamilton toonde zich een gentleman en legde de schuld van zijn tweede plaats niet bij het team: „We winnen en verliezen samen. In mijn lange periode bij dit team is het volgens mij de tweede keer dat zoiets gebeurt. Ze verdienen juist een schouderklopje.”

Sebastien Vettel zakte naar de vierde plaats in de WK-stand. De Duitse talentvolle coureur van Red Bull moest de strijd staken door motorproblemen. Vettel was teleurgesteld, maar toonde strijdlust: „Een motorprobleem, ik weet niet waarom. Maar ik zal tot de laatste adem vechten voor de titel.”

De vervanger van Felipe Massa, de Italiaan Luca Badoer, eindigde roemloos als zeventiende. Badoer produceerde een ‘spin’, werd zelfs in de pitsstraat voorbij gereden door debutant Romain Grosjean en kreeg later een tijdstraf opgelegd omdat hij bij het verlaten van de pits een lijn overschreed. Badoer finishte op één ronde achterstand en bleef alleen de Japanner Kazuki Nakajima voor. (ANP)