Euforie in de Flevopolder

(Foto Thomas Donker) lowlandsgangers doen op zaterdag nacht een ereboog DONKER, THOMAS

Zaterdagavond, de ‘Hemelpoort’ op Lowlands. Op de belangrijkste looproute van het festival in Biddinghuizen ontstaat spontaan een erehaag. Degene die door de haag loopt, moet daarna wel aansluiten. Bezoekers die dat niet doen, worden daar door een paar schreeuwende leden van de haag op gewezen.

Tien minuten lang kronkelde de haag door de Hemelpoort. Het stond symbool voor de goede sfeer op Lowlands. Bij elk optreden leek het publiek vastberaden er een geweldige show van te maken. Dat maakte het een euforisch en blij weekeinde.

De politie vond dat ook, meldt het ANP. „Wij zijn vooral tevreden over de sfeer, hoe de mensen met elkaar omgaan. Als je in een kroeg per ongeluk tegen mensen aanloopt, kun je een snauw krijgen. Op Lowlands wordt gewoon ‘sorry’ gezegd”, aldus een woordvoerder.

Kamerlid Attje Kuiken van de PvdA putte zelfs hoop uit de goede sfeer. In een reactie op de schietpartij op een strandfeest in Hoek van Holland afgelopen zaterdag, zei Kuiken dat ze rondliep op Lowlands en zag „dat het dus wel goed kan gaan”.

Meer over Lowlands én Hoek van Holland op pagina 8, 9 en in het commentaar op pagina 21