En nu de vrouwenom de tafel

Vanavond begint het televisieseizoen met onder meer de vrouwentalkshow De Tafel van 5.

Een overzicht van de nieuwe tv-programma’s.

De crew van Net5-programma De tafel van 5: Anousha Nzume, Paulien Cornelisse, Frédérique Spigt, Tara Elders, Jennifer Hoffman, Daphne Bunskoek, Hedy d'Ancona, Katja Schuurman, Georgina Verbaan, Aaf Brandt Corstius, Marina Bosman en Ruth Oldenziel.

Door Judith Spiegel

Veeg de stofbollen maar van de huissokken en de joggingbroek. Er mag weer televisie worden gekeken het komende winterseizoen, zonder schuldgevoel. Wat kunnen we zien, komende herfst en winter? Een selectie van een aantal nieuwe programma's en een enkele fijne golden oldie.

Soepkippen en andere culinaire zaken

Nieuw: een programma met Wouter Klootwijk, De Wilde Keuken. Klootwijk gaat op ontdekkingsreis in zijn eigen keuken. Waarin dingen aan de orde komen als: hoe scherp kan een mes zijn? Wat is eigenlijk een soepkip? (RVU, vanaf januari 2010).

Voor competitief koken kunnen we elke werkdag terecht bij Over de Kook (RTL5). Vijf amateurkoks die tegen elkaar opkoken in een echt Amsterdams restaurant, met echte gasten. Die moeten de gerechten van de amateurkoks, waarmee ze thuis altijd zo veel succes hebben, kritisch onder de loep nemen. (RTL5, vanaf 31 augustus).

Niet nieuw, niet competitief, maar wel om je op te verheugen zijn acht nieuwe afleveringen van de Keuringsdienst van Waarde. De eerste vier over gamba’s, peper, ijzer en asperges. De laatste vier allemaal over één ding: boerenkool (RVU, vanaf 8 oktober).

Groots en meeslepend amusement

Hole in the Wall. Een Japans succesnummer dat nergens over gaat en nu ook in een Nederlandse variant te zien is. De ultieme katertelevisie. Wat het is? Stel, je staat op een soort steiger met achter je een bak water. Voor je komt een muur op je af met daarin een gat in de vorm van een menselijk figuur in een steeds moeilijker houding. Jij moet je door dat gat zien te wurmen, anders duwt de muur je het water in. En dat doen twee teams dan tegen elkaar, onder leiding van Beau van Erven Doorns en Gerard Joling. De redactie van Hole in the Wall is er nog niet uit of Gerard en Beau zelf ook door de muur moeten. En of de teams gevormd worden door BN’ers of gewone stervelingen. Voor wie niet kan wachten, er zijn leuke filmpjes op YouTube van de Japanse Hole in the Wall. (SBS6, vanaf 10 oktober)

Tafels met vijf vrouwen die praten Nieuwe trend: programma’s waarin vijf vrouwen met elkaar praten. Voor de zomer kon dat eenmaal per week in Vrouw & Paard (Vara). Wie dat niet genoeg vond, kan vanaf vanavond zijn hart elke werkdag ophalen bij het nieuwe De tafel van 5. Onder leiding van Katja Schuurman en Daphne Bunskoek schuiven elke dag vijf vrouwen aan. Ze gaan met elkaar over actuele onderwerpen praten. Wie komen er langs? Onder anderen nrc.next-columnisten Aaf Brandt Corstius en Paulien Cornelisse, Hedy d’Ancona, Georgina Verbaan, Ruth Oldenziel en Fiona Hering. (Net5, vanaf 24 augustus)

Vechtende vrouwen op een onbewoond eiland

De grap van deze editie van Expeditie Robinson is dat de strijd begint met uitsluitend vrouwen. Kijken of de catfight de strijd met de elementen naar de achtergrond weet te verdringen. Het schijnt dat er op een gegeven moment ook mannen worden ingezet. (RTL 5, vanaf 3 september)

Nederlandse series over ambtenaren en kinderboekenschrijfsters

Ambtenarenhumor in Sorry, Minister. De Nederlandse variant van het Britse Yes Minister. Over de botsingen tussen ministers die denken dat ze de macht hebben en de ambtenarij, die in werkelijkheid het land bestuurt. Lies Visschedijk (ook bekend als hondenfluisteraar Roelien uit Gooische Vrouwen) speelt de Nederlandse Sir Humphrey Appleby, de topambtenaar. (VPRO, vanaf 7 september).

Meer Nederlands drama in Annie M.G. Over Annie M.G. Schmidt, die na het overlijden van haar man terugverhuist naar Amsterdam. Haar ups en downs, neergezet door drie actrices die Annie op verschillende leeftijden spelen. Niet als een lieve oma, maar als bijzonder mens. (Vara/NPS, vanaf 3 januari).

Snij-tv, dokters en bloed

Komend seizoen natuurlijk weer afleveringen van House en Grey’s Anatomy. Ook ingekocht uit de VS: Dexter. Over een forensisch expert bij de politie in Miami die in zijn vrije tijd criminelen vermoordt. Hij is dus eigenlijk seriemoordenaar en forensisch expert ineen. (VPRO, vanaf 8 november)

Nieuws achteraf

CQC. Pardon? Caiga Quien Caiga. Dat is ‘koste wat het kost’ in het Spaans. Succesformule uit Zuid-Amerika en Zuid-Europa, naar Nederland gehaald door Reinout Oerlemans. Een wekelijkse nieuwsshow in hoog tempo. Beau van Erven Dorens en zijn jonge medepresentatoren Daan Nieber en Pieter Jouke nemen in de studio het nieuws van die week door. Buiten de studio gaan CQC-reporters op zoek naar het verhaal achter de nieuwsitems. (Veronica, vanaf 28 augustus).

Auto’s, mannen, voetbal en bier

Een fijne nieuwe reeks met Jeremy, James en Richard van Top Gear. Waarin Richard onder andere een knaloranje Lamborghini Murcielago test in de woestijn van Abu Dhabi. En gast Usain Bolt niet alleen keihard blijkt te kunnen rennen, maar ook een razendsnelle lap time weet neer te zetten. (Veronica, vanaf 28 augustus).

Ook weer lekker veel voetbal in de gebruikelijke programma’s. Met Co Adriaanse als nieuwe analist bij Studio Voetbal van de NOS zitten we in elk geval goed. Hij is net begonnen en heeft Martin Jol al op de kast. Voor wie in Noord-Holland woont: RTV Noord Holland komt met het nieuwe programma De Eretribune. Met onder anderen Frits Barend die de verrichtingen van Ajax en AZ analyseert. (RTV Noord Holland, vanaf 23 augustus).

Tenenkrommende talentenjachten zoals Popstars en K2 die een K3 zoekt

Daarvan zijn er ook dit seizoen te veel om op te noemen, op één na: TV Lab. Want dat is de leukste. Daarin zijn een week lang televisieprogramma’s zelf de kandidaten waarop kan worden gestemd. Elke omroep krijgt de kans om iedere dag op Nederland 3 één of meerdere nieuwe formats te proberen. Er is een recensentenpanel van inmiddels drieduizend televisiekijkers. Je kunt je nog opgeven. Programma’s die goede kijkcijfers scoren en die ook goed worden beoordeeld door het kijkerspanel zullen in het seizoen van 2009/2010 worden uitgezonden. Er dingen negentien programma’s mee. (Nederland 3, week van 31 augustus tot en met 4 september)

Geschiedenis en wetenschap, maar dan niet saai

Beagle. Een echte must see. Naar de naam van het schip waarmee Darwin van 1831-1836 een reis maakte die de kijk op de wereld radicaal zou veranderen. In Beagle wordt die reis overgedaan. Met een zeilschip. Aan boord zitten wetenschappers, kunstenaars en nazaten van Darwin. Elke zondagavond wordt, 35 weken lang, verslag gedaan van de avonturen, bevindingen en ontdekkingen van Darwin. De reis is non-stop te volgen op internet (VPRO, vanaf 13 september).

Andere relevante geschiedenis, die ook niet saai is, komt van Rob Trip. In De Oorlog vertelt hij dertien weken lang het verhaal van de bezetting. Vanuit Westerbork en Arnhem, maar ook vanuit Bandung en Auschwitz. We krijgen nooit eerder vertelde verhalen te horen en nooit eerder vertoond archiefmateriaal te zien. Kinderen krijgen een eigen serie over de oorlog, 13 in de Oorlog. (beide NPS, vanaf 25 oktober)