een weekeinde vol voetbal

Feyenoord is de nieuwe koploper in de eredivisie. De club uit Rotterdam won gisteren het thuisduel met Roda JC met 4-0. Bij de rust stond het al 3-0. Sekou Cissé (ex-Roda JC) opende na vier minuten de score, voor de rust scoorden ook Jon-Dahl Tomasson en Jonathan de Guzman. Kort voor tijd maakte De Guzman tijdens zijn 100ste duel voor Feyenoord zijn tweede doelpunt. „Dit was het Feyenoord dat ik zeker voor eigen publiek graag wil zien”, sprak coach Mario Been. Roy Makaay moest opnieuw genoegen nemen met een plaats op de reservebank. In het laatste kwartier viel hij in en werd met respect begroet door de 44.000 fans. „Roy gaat prima met de situatie om”, zei Been.

Spits Danny Koevermans van PSV bleef bescheiden, nadat hij als invaller met twee doelpunten een beslissende rol had gespeeld bij de zege van PSV op NAC (3-1). „Van de trainer krijg ik het gevoel dat ik erbij hoor. Ook al sta ik tot nu toe niet in de basis”, zei Koevermans. Vrijwel iedere wedstrijd viel hij in. Tegen NAC maakte hij zijn eerste treffers. „Ik ben blij dat ik deze kans met doelpunten heb kunnen terug betalen. Maar laten we niet gaan roepen dat Koevermans dé oplossing is. Vorige week scoorde Otman Bakkal twee keer tegen Ajax. Toen was hij de oplossing.” Coach Fred Rutten was tevreden dat zijn ploeg ook tegen NAC terug kwam van een achterstand. „Opnieuw hebben we veerkracht getoond. Dat zegt veel over de mentaliteit van deze selectie.”

Trainer Martin Jol concludeerde na het gelijkspel tegen Sparta (0-0) dat Ajax voorin wel erg leunt op aanvoerder Luis Suarez. „Hij moet ze maken, anders hebben we een probleem.” Jol vond het geen pech dat Ajax een groot veldoverwicht niet met doelpunten bekroonde. Hij wees op eerdere thuisduels met RKC (4-1) en Slovan Bratislava (5-0), waarin Ajax ook pas laat afstand nam. Suarez redde zijn ploeg in beide wedstrijden, met liefst zeven treffers. „Maar het kan gebeuren dat Luis wel eens iets minder is”, besefte Jol. „Dan is het lekker als je de bal kwijt kunt bij een sterke spits die makkelijk scoort. Die hebben we niet.”

De aanhang van FC Twente eerde voor en na het gewonnen competitieduel met RKC Waalwijk Jan Jeuring en Blaise N’Kufo. Jeuring was tot voor kort clubtopscorer aller tijden met 103 treffers. Met een doelpunt tegen ADO Den Haag verbrak N’Kufo dat aantal vorige week. Na de 2-1 overwinning van FC Twente, waarbij N’Kufo met zijn 105de doelpunt in 195 duels voor de 2-0 zorgde, kreeg de Zwitser van Jeuring de bal waarmee hij in Den Haag het record verbeterde. Voorzitter Joop Munsterman van Twente feliciteerde N’Kufo met zijn mijlpaal. „We zijn trots op je unieke prestatie en trots op je als uniek mens.”

Bayern München beleeft in de Bundesliga de slechtste seizoensstart in 43 jaar. De druk op coach Louis van Gaal neemt toe. De Duitse kranten stonden er bol van. ‘Nog slechter dan Klinsmann’, kopte Welt am Sonntag met een verwijzing naar Van Gaals voorganger Jürgen Klinsmann. Na gelijke spelen tegen Werder Bremen en Hoffenheim verloor Bayern zaterdag bij het gepromoveerde FSV Mainz met 2-1. Van Gaal, die nog geen beroep kon doen op de geblesseerde sterspeler Franck Ribéry, reageerde na afloop teleurgesteld op de prestaties van zijn ploeg. „Je moet meteen in de eerste minuut beginnen met voetballen. Dat hebben we niet gedaan. De nederlaag is de consequentie daarvan.” Landskampioen VfL Wolfsburg verloor op eigen veld verrassend van Hamburger SV: 2-4. Romeo Castelen en Eljero Elia scoorden beiden eenmaal voor HSV

Manchester United herstelde zich in de derde speelronde van de Engelse Premier League van de verrassende nederlaag woensdag bij Burnley. De ploeg van coach Alex Ferguson haalde op bezoek bij Wigan Athletic fors uit: 5-0. Ferguson had liefst zeven wijzigingen aangebracht ten opzichte van het duel met Burnley. Rooney opende de score na rust met zijn honderdste treffer in dienst van United. De Bulgaar Dimitar Berbatov maakte 2-0, waarna weer Rooney scoorde: 3-0. Daarna maakte Michael Owen zijn eerste doelpunt in dienst van de regerend landskampioen. De vijfde treffer kwam op naam van Nani.

Ook koploper Arsenal behaalde een ruime overwinning, op eigen veld tegen Portsmouth: 4-1. De Franse middenvelder Abou Diaby scoorde voor rust twee keer. Younes Kaboul deed namens Portsmouth nog wat terug maar William Gallas en Aaron Ramsey bepaalden de eindstand op 4-1. Emmanuel Adebayor bewees opnieuw zijn waarde voor Manchester City. De tweede seizoenstreffer van de van Arsenal overgekomen spits was voldoende voor de winst op Wolverhampton Wanderers: 1-0. Het voorbereidende werk was van Carlos Tevez, een andere aanwinst van de tweede club van Manchester. Dankzij treffers van Didier Drogba en Nicolas Anelka won Chelsea met 2-0 bij Fulham.

Nog zonder aanwinst Klaas-Jan Huntelaar is AC Milan de Italiaanse voetbalcompetitie begonnen met een zege bij Siena: 2-1. Huntelaar zat een bij zijn vorige club Real Madrid opgelopen schorsing uit en kan pas volgende week tegen stadgenoot Internazionale debuteren. De Braziliaan Pato opende op aangeven van zijn landgenoot Ronaldinho na een klein half uur de score. Vijf minuten later stond het gelijk dankzij Abdelkader Ghezzal. Na rust besliste Pato het duel met zijn tweede treffer, met weer Ronaldinho aan de basis.