Duits onderzoek naar corrupte hoogleraren

De Duitse wetenschap is in opspraak geraakt door een justitieel onderzoek naar ongeveer honderd hoogleraren die van fraude worden verdacht. Ze zijn mogelijk betrokken bij de verkoop van doctorstitels.

Volgens diverse media houdt het Keulse Openbaar Ministerie sinds geruime tijd tientallen professoren in heel Duitsland in de gaten. Zij zouden academici snel aan een titel hebben geholpen en daarvoor geld hebben ontvangen van een bedrijf in Bergisch Gladbach, ten oosten van Keulen.

Volgens justitie gaat het om hoogleraren in allerlei vakken, van medicijnen en rechten tot economie en technische richtingen. Al in maart heeft het OM boekenonderzoek gedaan bij de firma West Promotionshilfe. Het bedrijf liet via advertenties weten „behulpzaam” te kunnen zijn bij promoties en ging er prat op „de juiste contacten bij de faculteiten” te kunnen vinden. Een directeur is begin 2008 tot drieënhalf jaar cel veroordeeld, omdat hij een hoogleraar rechten in Hannover had omgekocht. Het bedrijf zou vele doctors in spe hebben geholpen. Hoogleraren zouden voor hun diensten 4.000 tot 20.000 euro hebben gekregen.

De Duitse minister van Wetenschap, Annette Schavan, reageerde geschokt. „De geloofwaardigheid van onze hoogleraren is in het geding”, zei ze gisteren.