Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Conflict sluimert over Prinsjesdag-stukken

Nog altijd is het onduidelijk wanneer het kabinet de begrotingsstukken en de Miljoenennota zal vrijgeven. Over ruim drie weken is het Prinsjesdag, maar achter de schermen sluimert al weken een conflict.

Afgelopen jaren kregen Kamerleden en journalisten, mits ze geheimhouding beloofden, de stukken op de vrijdag voorafgaand aan de derde dinsdag van september. Ze konden zich dan voorbereiden op de Algemene Beschouwingen, die direct na Prinsjesdag beginnen. Over deze ‘embargoregeling’ is al jaren discussie. NRC Handelsblad weigerde vorig jaar de voorwaarde van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) te ondertekenen dat er ook niet gepubliceerd mag worden als er informatie uitlekt. Dit is gangbaar bij embargoregelingen: media publiceren meestal zodra informatie uitlekt of het embargo wordt geschonden. NRC Handelsblad publiceerde vorig jaar de zaterdag voor Prinsjesdag uitgebreid over de Miljoenennota. Andere media mochten er toen niet over schrijven. Het kabinet overweegt dit jaar een andere methode. Welke is nog onduidelijk. In debatten heeft de Tweede Kamer zich nadrukkelijk uitgesproken voor openbaarmaking op vrijdag. De voorzitter van de Eerste Kamer, daarentegen, acht dit in strijd met ‘de geest van de Grondwet’. Openbaarmaking vóór Prinsjesdag brengt bovendien „de positie van het staatshoofd” in het geding. De gedachte: het is onwenselijk als de koningin het land toespreekt wanneer de bevolking al weet wat ze zal zeggen. Komende week gaat het overleg over de kwestie verder, bevestigt een RVD-woordvoerder. Wanneer er een besluit valt, kan hij niet zeggen.

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Prinsjesdag

Het bericht Conflict sluimert over Prinsjesdag-stukken (24 augustus, pagina 2) meldt dat de Tweede Kamer zich heeft uitgesproken voor openbaarmaking van de begrotingsstukken op de vrijdag voor Prinsjesdag. Dat is niet juist. De Kamer heeft geen specifieke dag genoemd, maar wil dat de Algemene Beschouwingen zo snel mogelijk na Prinsjesdag worden gehouden èn verlangt voldoende tijd om zich voor te kunnen bereiden.