Branden bedreigen buitenwijken Athene

Het vuur in de noordelijke buitenwijken van Athene was vannacht tot in de binnenstad te zien. (Foto AFP) Smoke and blazes are seen in Athens behind the Acropolis as wildfires raged near the capital early on August 23, 2009. Firefighters and local residents waged a titanic effort on Sunday to contain a massive fire in Athens' eastern suburbs that scorched a 30-kilometre (20-mile) swathe through one of the Greek capital's last forests. With aerial help expected from Italy, France and Cyprus, around 400 firefighters struggled through the night to contain the wildfire that has reached the residential suburbs of Agios Stefanos, Anthousa, Drafi, Gerakas and Pallini where sporadic evacuations were underway. AFP PHOTO/ Louisa Gouliamaki AFP

Ruim tweeduizend brandweerlieden, soldaten en vrijwilligers proberen in Griekenland zes grote brandhaarden onder controle te krijgen. De vier belangrijkste brandhaarden bedreigen de noordelijke buitenwijken van de hoofdstad Athene. Daar werden gistermiddag ruim tienduizend mensen geëvacueerd. Ook Marathon en Nea Makri worden bedreigd door het vuur.

Vanochtend werd de brandweer geholpen omdat de wind, die het vuur aanwakkert, even ging liggen. Daardoor is de directe dreiging tijdelijk verdwenen. Maar deze namiddag worden opnieuw rukwinden tot zestig kilometer per uur verwacht, waardoor autoriteiten vrezen dat het vuur zich weer sneller gaat verspreiden.

De bosbranden begonnen vier dagen geleden in Grammatiko, veertig kilometer ten noorden van Athene en bereikten gisteren de buitenwijken van de stad. Ongeveer 15.000 hectare ten noorden van de hoofdstad, in de buurt van de berg Penteli, is door het vuur getroffen. Een tiental huizen ging in vlammen op, maar er vielen nog geen dodelijke slachtoffers, aldus de politie.

Het zijn de ergste bosbranden in Griekenland sinds augustus 2007. Toen lieten 77 mensen het leven en werd 250.000 hectare land verwoest. Oppositiepartijen en burgers verwijten de rechtse regering van Kostas Karamanlís dat ze geen lessen hebben getrokken uit de bosbranden van toen. Ook nu is de brandweer te laat in actie gekomen, en vaak hebben ze grote moeite om bij de waterreservoirs te komen, aldus critici. Inwoners van Stamatos en Agios Stéfanos, iets ten noorden van Athene, klagen erover dat ze nog geen brandweerlieden hebben gezien. De politie reed wel rond in de wijken om de bewoners op te roepen hun huizen te verlaten. Ook de burgemeester van Marathon verwijt de regering geen coherent plan te hebben om de bosbranden aan te pakken.

Griekenland heeft 12 vliegtuigen en vier helikopters ingezet om de branden te bestrijden. Het krijgt daarbij de hulp van Frankrijk, Turkije, Italië en de EU-dienst tegen bosbranden. Een voorstel tot hulp van Cyprus en Oostenrijk werd afgewezen.

Verder weg van Athene woeden ook nog bosbranden op de eilanden Evia en Skyros in de Egeïsche Zee en op Zakynthos in het westen. Griekenland heeft ieder jaar te maken met bosbranden, die vaak worden aangestoken. Aanstichters worden slechts zelden veroordeeld. De oorzaak van de recente branden werd nog niet bekendgemaakt. (AP, AFP, Reuters)

Fotoserie en videobeelden op nrc.nl/buitenland