Australisch olielek nog niet verholpen

PERTH. Ten noordwesten van Australië lekt sinds vrijdag op bijna drie kilometer diepte een oliebron bij een booreiland. Australische reddingswerkers proberen een olieramp te voorkomen door chemicaliën te spuiten op de vijftien kilometer lange olievlek die is ontstaan. De stoffen moeten ervoor zorgen dat de olie ontbindt en niet aan land komt. Hoe het lek kon ontstaan, is nog onbekend. Experts weten ook nog niet hoe ze lek moeten dichten. ”We zijn klaar voor een langdurige operatie”, aldus een woordvoerder van de Australische Maritieme Veiligheidsautoriteit. Vermoedelijk gaat het nog weken duren om het lek te dichten. In een gebied van twintig kilometer rond het lek mogen geen schepen varen en het booreiland is geëvacueerd. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) maakt zich ernstige zorgen over het lek, dat volgens een woordvoerder middenin een migratieroute ligt. ”Vanuit een globaal perspectief is dit een van de belangrijkste plaatsen op de planeet voor dieren en planten in de oceaan”, aldus een WNF-woordvoerder.