Antibontprotest rustig

De anti-bontdemonstratie die Respect voor Dieren afgelopen zaterdag in Maastricht hield, is rustig verlopen. Activisten van Respect voor Dieren waren vooraf bij Maastrichtse winkeliers langsgegaan met een brief waarin werd verzocht om een bontvrij contract te ondertekenen. Wie dat niet wilde, kon rekenen op „een speciale campagne”.

De gemeente Maastricht had het protest aanvankelijk verboden uit angst voor opstoppingen en uit vrees voor paniek bij het winkelend publiek. Respect voor Dieren spande daarop een kort geding aan en kreeg afgelopen vrijdag gelijk van de rechter die oordeelde dat de gemeente de vrees voor wanordelijkheden niet voldoende hard had gemaakt. Enkele winkeliers zeggen mondeling bedreigd te zijn. Het bleek niet mogelijk om aangifte te doen, omdat de formuleringen van Respect voor Dieren binnen de grenzen van de wet bleven.

Zo’n 25 actievoerders trokken zaterdag langs achttien zaken met bont in het assortiment. De paar aanwezige politieagenten hoefden niet in actie te komen.