Zwitserse Staat verkoopt belang in UBS

De Zwitserse overheid heeft donderdag zijn belang van 9 procent in de bank UBS verkocht met een winst van 1,2 miljard Zwitserse francs (790 miljoen euro), tien maanden nadat ze de bank met een investering te hulp was geschoten. De namen van kopers zijn niet bekendgemaakt, wel dat het gaat om institutionele beleggers in de Verenigde Staten, Zwitserland en andere Europese landen.

In oktober vorig jaar kocht de Zwitserse overheid voor 5,5 miljard Zwitserse francs aan convertibele obligaties als onderdeel van een reddingsoperatie van in totaal 42 miljard francs. Met het overgrote deel van dat bedrag nam de Zwitserse overheid slechte kredieten van UBS over, die in een apart fonds zijn ondergebracht dat wordt beheerd door de Zwitserse centrale bank. Daarin is niets veranderd.

De regerende coalitie heeft steeds benadrukt dat ze zich zo min mogelijk met de bank wilde bemoeien en haar belang zo snel mogelijk wilde afstoten. De linkse oppositie had gewenst dat de Staat meer zijn invloed had aangewend om topbeloningen bij UBS terug te dringen en eigen commissarissen te benoemen. Oppositiepartijen zeiden deze week dat ze liever hadden gezien dat de regering had gewacht met de verkoop van het belang tot de situatie van UBS stabieler was geworden. Maar op de financiële markten werd de verkoop eerder deze week al verwacht, nadat UBS een lang en bitter belastingconflict met de Amerikaanse overheid had weten te schikken.

Donderdag heeft de Zwitserse overheid eerst zijn rechten uitgeoefend om de obligaties, die ze had gekocht voor 6 miljard francs, om te zetten in aandelen en deze daarna voor 16,50 per aandeel weer verkocht. Die verkoop leverde 5,48 miljard francs op. Daarbovenop ontving de Zwitserse overheid voor 1,8 miljard van UBS voor rentecoupons die in 2011 betaald had moeten worden. In totaal heeft de Zwitserse regering op jaarbasis een rendement van 30 procent gemaakt op zijn investering. Bankiers noemden dat in reacties een ‘rendement van een private-equityfirma’ .

De verkoop wordt gezien als teken van vertrouwen dat UBS, een van de grootste slachtoffers onder de banken van de kredietcrisis, het ergste achter de rug heeft. De Zwitsers lopen hiermee in Europa voorop met het verkopen van het overheidsbelang in banken. In Nederland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn daar vooralsnog geen plannen voor.

Breaking views, pagina 19