Waarom de NOS de Mediacode niet ondertekent

NOS. Illustratie Milo Milo

Op de Opiniepagina van 17 augustus roept mr. Egbert Dommering de Nederlandse pers op zich te beraden op haar opstelling ten aanzien van de zogeheten Mediacode van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD).

Wellicht is het goed te weten dat de NOS de Mediacode nooit heeft ondertekend.

De belangrijkste reden daarvoor is dat de NOS zelf in alle omstandigheden haar eigen afwegingen wil maken over wat (welke informatie, welk beeld) nieuws is of niet, ongehinderd door de opvattingen van anderen. Na afloop kan de rechter of de Raad voor de Journalistiek een oordeel vellen over de keuze, indien iemand klachten heeft.

De tweede reden is dat de NOS geen organisatie is van paparazzi, die met draaiende camera’s jagen op (bijvoorbeeld) leden van het koninklijk huis.

Ik heb de RVD destijds laten weten dat de Mediacode niet voor ons bedoeld kan zijn. Tot nu toe heeft de Rijksvoorlichtingsdienst die opstelling geaccepteerd. Dat lijkt mij verstandig.

De foto’s van het kroonprinselijk paar en hun kinderen uit Argentinië hadden, toen ze gemaakt werden, voor ons geen nieuwswaarde. Die kregen ze wel door het kort geding van vorige week vrijdag, ze zijn de kern van de zaak. En dus hebben wij de logische afweging gemaakt ze nu wel te laten zien. In alle vrijheid.

Hans Laroes

Hoofdredacteur NOS-Nieuws