VS: ontvangst Libiër in Tripoli aanstootgevend

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de ontvangst in Libië van Abdel Basset al-Megrahi, tot levenslang veroordeeld voor de aanslag op een Amerikaans vliegtuig boven het Schotse Lockerbie, „zeer aanstootgevend” genoemd.

Megrahi, die donderdag in Schotland werd vrijgelaten omdat hij nog maar enkele maanden te leven heeft, kreeg bij zijn terugkeer in Tripoli een heldenwelkom.

Amerika had er eerder bij Schotland op aangedrongen om de 57-jarige veroordeelde niet vrij te laten. Bij de aanslag op een passagiersvliegtuig van PanAm boven Lockerbie in 1988 kwamen 270 mensen om het leven, vooral Amerikanen.

Obama had eerder al gezegd dat Megrahi geen heldenontvangst verdient en de hoop uitgesproken dat de man onder huisarrest zal worden geplaatst. Zijn woordvoerder bestempelde de ontvangst gisteren als „buitensporig en walgelijk.” Een veroordeelde moordenaar verdient het niet om toegejuicht te worden als een held, aldus het Witte Huis.

Eerder op de dag hadden ook de Britse premier Gordon Brown en minister van Buitenlandse Zaken David Miliband hun ongenoegen geuit over de ontvangst van Megrahi in Tripoli. Miliband waarschuwde dat de ontvangst de positie van Libië binnen de internationale gemeenschap kan bepalen. Libië werd jarenlang door de VS bestempeld als een „schurkenstaat”.

Hoewel grote publieke bijeenkomsten in Libië zeldzaam zijn, stippen Libiëkenners aan dat voor het vliegtuig met Megrahi landde nog veel jonge mannen werden weggestuurd van het vliegveld en dat de ontvangst niet live werd uitgezonden op de staatstelevisie. Volgens Diederick Vandewalle, Libië-specialist aan het Darmouth College in New Hamsphire, zal de vrijlating weinig impact hebben.

In een interview dat gisteravond werd uitgezonden op de Libische televisie noemde Seif al-Islam, de zoon van de Libische leider die Megrahi ging ophalen in Schotland, de vrijlating wel „een overwinning voor het hele Libische volk.” Seif al-Islan beweerde bovendien dat de vrijlating is gekoppeld aan zakendeals, wat Londen ontkent. (AP, AFP)