'Universiteit mag Ramadan niet ontslaan'

Medewerkers van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) keren zich tegen het besluit van het eigen college van bestuur om de banden te verbreken met moslimfilosoof Tariq Ramadan.

Dat schrijven zij vandaag in een open brief op de opiniepagina van deze krant. „De universiteit behoort te staan voor het verstand en de argumentatie, ook als de emoties hoog oplopen.”

Het college schaarde zich dinsdag achter het oordeel van het Rotterdamse stadsbestuur dat de arbeidsrelatie met Ramadan per direct moest worden beëindigd wegens diens werkzaamheden voor de door de Iraanse overheid gefinancierde zender Press TV. Ramadan was sinds 1 januari 2007 gasthoogleraar burgerschap en identiteit aan de EUR. De gemeente Rotterdam betaalde zijn leerstoel.

„In plaats van hem te ontslaan [...] moeten we met hem in debat gaan: zo hoort dat in een intellectuele gemeenschap als een universiteit”, stellen de ondertekenaars van de open brief, onder wie hoogleraren Altena (sociale geschiedenis) en Klamer (economie). Eerder deze week lieten ook wetenschappers van andere Nederlandse universiteiten hun ongenoegen blijken over het ontslag van Ramadan. De EUR-medewerkers willen dat hun werkgever een voorbeeld neemt aan de collega’s in Oxford, waar Ramadan de leerstoel Contemporary Islam Studies bekleedt. „Vrijheid van meningsuiting is voor de universiteit een fundamenteel recht”, liet Oxford deze week weten.

In een gisteren onder het personeel verspreide verklaring verdedigt het EUR-bestuur het besluit. Ramadan zou als onafhankelijk wetenschapper een bijdrage leveren aan „het legitimeren van Press TV als objectief en onafhankelijk medium”, en daarmee bijdragen aan goedkeuring van het bewind in Iran. De acties van dat regime zijn onverenigbaar „met de democratische en academische waarden waar de Erasmus Universiteit voor staat”, schrijft het college.

Ramadan: pagina 2

Brief medewerkers EUR: pagina 7