selectie

cultuur

NPS Podium: Valery Gergjev neemt afscheid. Film van Christiaan van Schermbeek waarin een poging gedaan wordt het mysterie te ontrafelen van de samenwerking tussen de Russische dirigent en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Na een meteen al overrompelende start leidde die samenwerking tot nog veel meer magische uitvoeringen.Ned.2, 12.55-14.00u.

De fergetten bouwmaster fan Fryslân. Documentaire over de Leeuwarder architect W.C. de Groot (1853-1939), die woningen, boerderijen, kerken en gasthuizen ontwierp. Bekend werd hij vooral door zijn Hollanderwijk, achter het station van Leeuwarden, en het Gabbema Gasthuis. Zijn oeuvre is onlangs door een groep onderzoekers in kaart gebracht, er verscheen een boek en er is een expositie in het Fries Museum. Ned.2, 14.00-14.25u.

amusement

Rick Steins Franse odyssee. Aan het slot van zijn vaartocht door Frankrijk bezoekt Stein de zoutpannen van Aigues Mortes, waar hij zeebrasem met tomaten en zeezout roostert, en gaat hij in Marseille op zoek naar de perfecte bouillabaisse. Eén, 18.30-19.00u.

Zomergasten: Alexander Pechtold. Fractievoorzitter van D’66 in de Tweede Kamer, oud-minister, -burgemeester en -wethouder Pechtold is de voorlaatste zomergast van presentator Margriet van der Linden.Ned.2, 20.15-23.20u.

Top Gear. In de jaren 80 werd bij de Britse luchtmachtbasis Greenham Common eindeloos gedemonstreerd tegen atoomwapens. Clarkson en May gebruiken de plek nu om de vraag te beantwoorden of communisten ooit een goede auto hebben gebouwd. Londens burgemeester Boris Johnson doet een rondje in de Redelijk Geprijsde Auto, en Hammond rijdt in een nieuwe Duitse sportwagen, de Veritas.BBC 2, 20.00-21.00u.

muziek

Lowlands 2009. Hoogtepunten van het festival dat dit weekeinde plaatsvond in Biddinghuizen. Ned.3, 23.30-0.45u.

sport

Studio sport. WK atletiek: marathon vrouwen; EK Hockey in Amstelveen; voetbal vrouwen Nederland - Engeland; wielrennen Eneco Tour, de vijfde etappe, Roermond - Sittard; en golf, het KLM Open. Ned.1, 11.10-18.00u.

Formule 1: GP Europa. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de wedstrijd op het stratencircuit van Valencia.RTL7, 12.45-16.00u enBBC 1, 13.10-16.05u.