Op Oranje sloffen

Volgens premier Balkenende krimpt de economie. Mogelijk is deze het eind van de kabinetsperiode in 2011 kleiner dan aan het begin. Dat is ongekend.

De vooruitzichten zijn dus onzeker. Mede daardoor neemt in de komende maanden de werkloosheid fors toe. De getroffenen staan in de stand by stand. Veel mensen zitten met een lastig te verkopen eigen huis, lagere koersen van hun aandelen, schade door woekerpolissen en leaseplannen.

Daardoor kan je verkeerde, slecht getimede beslissingen nemen. Vermijd dat. Zet je kompas op de lange termijn. Denk aan de wijze waarop onze koningin de Oranje-miljarden beheert. Zij zit niet dag en nacht te internetten, te chatten met beleggers of te koekeloeren naar teletekst. Nee, zij beheert haar centen waardig en voor de lange termijn, de beste (niet per se de snelste) manier om rijk te worden. Zo werden zij en haar voorouders rijk, op Oranje sloffen.

Toch dreigt er een gevaar voor de Oranjes: versnippering. Zijn de komende twee generaties even vruchtbaar als de nu levende, dan telt deze Familie (plus partners) over een halve eeuw driehonderd leden met voor ieder lid een modaal vermogen en een rijtjeshuis.

Maar niet iedereen is in mineur. Neem de zogenaamde lulletjes. Ze huren hun huis, rijden tien jaar in hun auto, altijd op zoek naar koopjes, beleggen niet maar sparen, geen exotische vakanties, mijden beleggingsverzekeringen, leaseplannen, teakhoutplantages en andere constructies die alleen aanbieders rijk maken. Saaie mensen. Maar kijk: ze lopen nu grijnzend rond. Zij bleven overeind in weer en wind. Een voorbeeld om in gedachten te houden.

1. Na zeven vette jaren, volgen zeven magere jaren

Deze wijsheid uit de Bijbel is ook voor persoonlijke geldzaken nuttig. Haal je de 84 jaar, dan doorloop je vanaf je geboorte zes keer een serie voorspoedige jaren en evenveel mindere jaren. Die cycli zie je ook terug in de economie en op de beurs. Los in de vette jaren je schulden af, spaar voor je oude dag en investeer in jezelf.

2. De regels van Browne

De Amerikaanse beleggingsadviseur Harry Browne (1933-2006) schreef boeken vol over economische crisissen. Dit zijn drie van zijn regels:

Kijk naar je bezittingen als naar je eigen leven. Ga je door het leven met een flinke portie gezond verstand en de nodige scepsis, gebruik die dan ook bij financiële beslissingen.

Niemand kan de toekomst voorspellen, hoewel verkopers, adviseurs, analisten en de beurs niet anders plegen te doen. Maar niemand heeft altijd gelijk. Kijk eens naar de moeite die men al heeft met het voorspellen van de inflatie, rentestand en economische groei of krimp.

Niemand kan consistent het juiste moment van koop en verkoop voorspellen. Geen enkele marktindicator – rente, inflatie, dollar, Dow Jones – kan lange tijd achtereen voor de hele wereld als wegwijzer fungeren. Elke tijd kent zijn eigen indicatoren.

3. Beleggen zonder aandelen: het kan

Binnen een (tweeverdieners)relatie kun je meer dan in je eentje. Vooral de risico’s van (langdurige) ziekte, minder inkomen of werkloosheid kun je samen beter opvangen dan alleen.

Een vaste aanstelling met een pensioenregeling vormt een solide basis voor je financiële leven. Bekijken mensen het zo? Nee. Men denkt vaak onverschillig over een vaste baan, terwijl je die moet koesteren als een waardevolle belegging.

Wie een huis koopt, is qua risico en rendement een volbloed belegger en gaat ervan uit dat zijn bezit op termijn zijn waarde behoudt. Dat is niet altijd zo.

Werknemers in een pensioenregeling beleggen pas écht vorstelijk. Ze hoeven er niets voor te doen, de kosten zijn laag en de uitkering is gegarandeerd levenslang. Wanneer je 25 jaar bent en pas op je 95ste heengaat, ben je 70 jaar onder de pannen. Waarom wakker liggen van de beurs als beleggen zo eenvoudig is?

Dit is de laatste bijdrage van Adriaan Hiele. Volgende week op deze plek weer Erica Verdegaal.

    • Adriaan Hiele