Mager verslag van Indië-herdenking in de krant

Op 15 augustus 1945 vond de capitulatie van Japan plaats. Dat betekende het einde van de oorlog in Indië voor ons die onder Japanse bezetting hadden geleefd, in kampen en daarbuiten.

Deze datum was het absolute einde van een verschrikkelijke oorlog die de hele wereld had getroffen. Het verslag over de herdenking van de slachtoffers in Indië werd dan ook wel heel magertjes weergegeven (NRC Handelsblad, 17 augustus).

Bovendien werd het aantal aanwezigen bij de herdenking gebagatelliseerd. De grote zaal van het World Forum Convention Centre was stampvol en alle stoelen - die bij het Indisch Monument stonden - waren bezet, zodat velen moesten blijven staan.

Onze generatie, die aan den lijve de verschrikking van een oorlog ondervond, sterft zo langzamerhand uit en het is van groot belang dat de jonge generatie de fakkel overneemt. Daar kan NRC Handelsblad een grote rol in spelen.