klik@nrc.nl

klik@nrc.nl Praia a Mare, regio Calabria. Het Italiaanse plaatsje is volgens een toeristensite ‘impeccably clean and well served by trains and busses’. En dat klopt. Het station beantwoordt dan ook niet aan het clichébeeld van verlaten treinstationnetjes in Zuid-Italië: smerig, gebrekkige informatie, geen trein te bekennen. Is Praia daarmee on-Italiaans? Dat valt wel mee. Het loket is onbemand. Aankomst- en vertrektijden staan op vellen papier die tegen de achterkant van het glas zijn geplakt. Het papier is al enigszins gebobbeld door de hitte. De weerkaatsing van zonlicht op glas bemoeilijkt het lezen van de tabellen. Twee mensen gaan dat probleem op zijn Italiaans te lijf. Het heertje nog met een verbluffend acrobatisch machismo, de vrouw gelaten, bezorgd. En gelukkig: toch één peukje op de grond. Frank van Schaik, Amsterdam Schaik, Frank van