Jackpotten

De bloemist die tot twee keer toe de honderdduizend won in de Staatsloterij, genoemd in uw Overpeinzing van 15 augustus, stond met een bloemenstalletje voor gebouw Kleikamp tegenover het Vredespaleis. Toen hij voor de tweede keer de honderdduizend won, heeft hij het beter aangepakt. Hij liet een mooi filmtheater bouwen: het Metropool Theater, een luxe bioscoop met een, voor die tijd, prachtige foyer, waar je in je zondagse jurk van een kopje koffie of een drankje kon genieten.

In die tijd werkte mijn man bij de Haagse Courant, onder meer als filmrecensent, en kwam hij regelmatig in Metropool. Dan werd hij door de nieuwbakken bioscoopdirecteur ontvangen met een biertje en de uitroep: ”Deze week een scheet van een film.” Het theater staat ook tegenover het Vredespaleis. Dit speelde zich af in de jaren dertig.