Hollands Facebook Dressuurruiter Edward Gal

Met broer Patrick (r) 1973

De Nederlandse dressuurruiter Edward Gal maakt veel kans om deze week de titel te winnen bij het EK dressuur bij het Engelse Windsor Castle; vorige maand behaalde hij met zijn 9-jarige hengst Totilas al een wereldrecord.

Wat maakt u zo’n goede dressuurruiter?

„Ha, dat is een beetje raar om van jezelf te zeggen hè? Maar misschien is een verklaring voor mijn succes dat ik op mijn gevoel rijd. Ik pas mij aan aan mijn paarden. En dat dat paard nu Totilas heet, helpt natuurlijk wel mee. Van een slecht paard kun je niet altijd een goed paard maken. Met een natuurtalent als Totilas kun je het ver schoppen.”

Hoe bereidt u zich voor op het EK?

„Niet anders dan voor andere toernooien. Ik rijd vijf tot zes keer per week met Totilas. Soms een half uur, soms een uur, afhankelijk van hoe hij aanvoelt. De ene dag doen we vooral galopwerk, de andere drafwerk, piaffe of passage. Vlak voor een wedstrijd rijden we de hele kür nog een keer goed door. En verder wordt Totilas geregeld gepoetst en staat hij zo nu en dan in de trainingsmolen, een soort bewegende stal.”

U bent inmiddels een geduchte concurrent voor Anky van Grunsven. Leidt dat niet tot wrijving binnen het Nederlandse team?

„Nee. Anky en ik staan nooit vijandig tegenover elkaar. We zijn concurrenten, punt. Wie van ons in Engeland de betere van de twee wordt, durf ik niet te voorspellen. Onze paarden [Van Grunsven berijdt Salinero] zijn aan elkaar gewaagd. Maar er spelen natuurlijk meerdere zaken mee op zo’n toernooi. Anky heeft als voordeel dat ze al veel langer met Salinero rijdt. Voor Totilas is dit pas zijn tweede grote buitenlandse wedstrijd.”

Uw Duitse collega Isabell Werth werd onlangs geschorst omdat zij haar paard een kalmeringsmiddel had toegediend. Ligt u wel eens wakker van het strenge dopingbeleid in de paardensport?

„Wakker niet. Maar het gaat mij wel te ver dat je een paard niet kunt behandelen voor een griep of ooginfectie. Eén snotneus en je kampioenschap loopt in de soep. Van tochtige plekken houd ik Totilas altijd ver af.”

Wat gaat u doen als u de Europese titel wint?

„Daar heb ik nog niet over nagedacht. Vijf jaar geleden viel mijn olympische droom in duigen toen mijn paard zich twee dagen voor ‘Athene’ verstapte. Sindsdien durf ik niet meer vooruit te kijken bij belangrijke wedstrijden.”

Maar Totilas wordt vast in de watten gelegd als hij een foutloze kür rijdt.

„Eh, nee. Hij wordt eigenlijk altijd verwend. Misschien krijgt hij wat extra wortels of suikerklontjes. En een paar weken rust. Daarna is het over tot de orde van de dag.”