Hoger bod CVC op Schuitema vereist

De Britse investeringsmaatschappij CVC Capital zal aandeelhouders van Schuitema meer moeten betalen, maar kan doorgaan met het inlijven van het supermarktconcern Schuitema. De Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam bepaalde gisteren dat een billijke prijs voor een aandeel Schuitema 24,21 euro is.

Dat is ruim 20 procent meer dan de 20,11 euro die CVC aanvankelijk per aandeel wilde betalen, maar minder dan de 26,85 euro die onderzoekers geadviseerd hadden. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB), die de procedure aanspande, zegt tevreden te zijn met de uitkomst, maar nog te overwegen in cassatie te gaan tegen een aantal „procedurele overwegingen” in de beschikking.

CVC kreeg in juni vorig jaar 98 procent van de aandelen Schuitema in handen van grootaandeelhouder Ahold en een een stichting van C1000-ondernemers. De overige aandeelhouders wezen een bod van 26 euro per aandeel af. Een nieuwe Europese overnamerichtlijn dwong CVC vervolgens tot een openbaar bod, waarbij de investeerder nog maar 20,11 euro per aandeel wilde betalen, evenveel als eerder aan Ahold was betaald. Ontevreden over de hoogte van het bod, stapten de aandeelhouders onder leiding van de VEB eind juli vorig jaar naar de rechter. De belangenvereniging wees erop dat Ahold naast de 20,11 euro per aandeel ook nog 57 winkels, vastgoed en een optierecht had verkregen.

De door de Ondernemingskamer aangestelde onderzoekers kwamen in december uit op een bedrag van 26,85 euro per aandeel. De rechter stelde gisteren dat met name de winkels die Ahold kreeg meer waard zijn, maar dat het optierecht minder waard is dan door de deskundigen was berekend.

De VEB verwacht binnen enkele weken een nieuw openbaar bod van CVC van ten minste 24,21 euro. De overname zal dan binnen afzienbare tijd kunnen worden afgerond.