Hoge pijpen, echte pakken

Aynouk Tan draagt:bril Kringloopwinkel, €3,50 jasje en broek Red via Oger, €368 www.oger.nl; blouse Hugo Boss via 2PR, €109 www.2pr.eu; sokken Men’s Socks, €14,50; www.mensocks.nl; Multomap Gebroeders Winter, €35. www.gebroederswinter.nl; schoenen Sandro Carrà via Kringloopwinkel, €15; stropdas Filippa K, €70 www.filippa-k.com; bretels Breuer via Oger, €88 www.breuer.fr; horloge Cartier, €7.500 www.cartier.com; manchetknopen Cartier, €2.090 www.cartier.com; pochet Tom Ford, €108 www.tomford.com; geur Fantastic Man via www.byredo.com, €115. www.fantasticman.com Mylou Oord Oord, Mylou

De mode kijkt altijd vooruit, maar het mannenpak is een uitzondering. Het pak is sinds de introductie omstreeks 1900 vrijwel hetzelfde gebleven. Het colbert heeft al decennialang hoekige of ronde revers. De pantalon, met of zonder vouw in de broekspijp, valt nog steeds losjes om de benen. Met een maatpak kon je in 1940 voor de dag komen, maar op de eerste werkdag na de vakantie ook.

In het moderne mannenpak komen de modes van weleer terug. Het vlinderdasje bijvoorbeeld, voor het eerst gezien in het achttiende-eeuwse Parijs, kan worden gedragen met een colbert met brede schouders zoals mode was in de jaren 80. Het pak op de foto is gemaakt met de traditionele bird’s eye-steek (een breitechniek om meer reliëf en kleurmelange in de stof te laten ontstaan) en kan gedragen worden met een geruite blouse, maar net zo goed met een jaren ’70-col. De broek met ietwat hoge pijp (een aanrader voor deze winter!) geeft een nieuwe dimensie aan de aloude sok, de instapper en de bretels.

Het pochet is ontworpen door de Amerikaanse ontwerper Tom Ford, ooit artistiek directeur van Gucci en Yves Saint Laurent, nu expert op het gebied van luxe mannenmode. Een pochet van Ford koop je – inclusief vlucht naar Milaan waar zijn dichtstbijzijnde winkel is gevestigd – niet voor minder dan 500 euro. Voor iets minder geld schaf je het zakdoekje aan bij de kringloopwinkel. Want na een tijd van overconsumptie is het geen slecht idee even stil te staan bij wat we nog hebben.