Eclipse gered van bankroet

De Amerikaanse producent van kleine lichte vliegtuigen Eclipse mag een doorstart maken. Een Amerikaanse rechter heeft toestemming gegeven om het bedrijf voor 40 miljoen dollar te verkopen aan zakenman Mason Holland uit Charleston, South Carolina.

Eclipse was bij zijn faillissement in februari eigendom van investeringsmaatschappij Etirc van de Nederlandse zakenman en voormalig Philips-bestuurder Roel Pieper. Als grootste aandeelhouder had Etirc in januari het recht gekregen om Eclipse, dat in november al uitstel van betaling had gekregen, te kopen. Maar een maand later bleek Etirc niet met het geld over de brug te kunnen komen. Pieper verweet Russische mede-investeerders dat ze niet met beloofde miljoenen over de brug kwamen.

Pieper had in de zomer van 2008 als grootaandeelhouder de macht in handen genomen en was bestuursvoorzittervan Eclipse geworden. Hij had net als zijn naar huis gestuurde voorganger Vern Raburn grote plannen om het bedrijf snel te laten groeien, die niet van de grond kwamen.

De kopers van het bedrijf hoorden oorspronkelijk tot een groep van klanten die schadeclaims tegen Eclipse en Pieper hadden ingediend, omdat ze wel al voor een nieuw toestel hadden betaald maar deze nog niet geleverd hadden gekregen. Overtuigd van de kwaliteit van de vliegtuigen, besloten ze het bedrijf te kopen.