De vrijwilliger

Frank Santegoets (tweede van rechts) op het strand van Scheveningen. 20/8/2009 Foto Freddy Rikken Homovolleybal De Lange Poten Strand Scheveningen Rikken, Freddy

Het Roze Blok. De Volleydots. De Lange Poten. Frivole namen van volleybalclubs die deelnemen aan de landelijke en soms internationale competitie voor homo’s. Volleybal is een van de favoriete homosporten, zwemmen, fitness en tennis zijn de anderen. Frank Santegoets is de enthousiaste secretaris van de Haagse Lange Poten, een vereniging met negentien leden en dat is toch wat weinig voor een stad met een bloeiende homocultuur. Elke woensdagavond wordt er in de zaal, en als het weer dat toelaat op het opgespoten strand van Scheveningen, getraind. Waar het bij westenwind naar patat en frikadellen en bij aflandige wind naar vis ruikt, bevindt zich achter de geïmproviseerde en met riet afgescheiden volleybalvelden voor homo’s én hetero’s de visafslag. Uitgesproken nichterig gaat het er niet aan toe, de volleyballende en (uitgesproken) hetero’s blijken tot elkaars verbazing niet op de hoogte te zijn van geloofsrichting en clubnaam van het zevental, ofschoon men al jaren naast elkaar blijkt te spelen. Voor homo’s en hetero’s gelden dezelfde spelregels, er wordt gespeeld om te winnen, een goede onderlinge sfeer en het vertoeven onder gelijkgestemden zijn minstens even belangrijk. Databeheerder Frank zorgt dat het soepel verloopt, verzorgt de website, verstuurt e-mails betreffende trainingen en competitie en waakt over de verblijfplaats van net en ballen, die beurtelings door een van de leden na afloop mee naar huis worden genomen.

Dit is aflevering 16 in een serie over vrijwilligers in de sport.