De auto's rijden door buizen

Deze zomer bespreekt een panel van Dr. Zeepaard wekelijks een vraag. Dit keer: hoe ziet ons land er over een eeuw uit?

Tarik, 11 jaar (Photo Dirk-Jan Visser: Rotterdam / 02-07-2009) Hier: Tarik Fagrach (11) Visser, Dirk-Jan

Ze denken aan gesmolten ijskappen en overstroomde landen. Maren van Dijk, Tarik Fagrach, Narjiss Basalah, Abdoelkarim Azar uit Rotterdam zijn somber over de toekomst.

Hoe ziet Nederland er over honderd jaar uit, was de vraag. Een stuk kleiner dus, denken ze.

“Bijna heel Nederland staat dan onder water”, denkt Narjiss. “Niet héél Nederland, alleen Friesland en Groningen”, zegt Tarik. En Maren zegt: “Er zullen echt wel maatregelen worden getroffen om het water tegen te houden. Daar worden mensen steeds slimmer in.”

“In Nederland wordt het warmer”, zegt Abdoelkarim. “Zoiets als nu in Marokko.” “En in Marokko wordt het kouder”, zegt Narjiss.

“Veel dieren zullen uitgestorven zijn”, zegt Maren. “Vooral dieren die leven op de Noord- en op de Zuidpool. Pinguïns bijvoorbeeld, die kunnen bedolven raken onder de smeltende ijskappen.” Narjiss: „Olifanten bestaan over honderd jaar ook misschien niet meer. Vroeger, in de tijd van mijn moeder, werden die al bedreigd. Er is steeds minder natuur voor ze om in te leven.”

“Maar dieren kunnen zich ook aanpassen als hun omgeving veranderd”, zegt Abdoelkarim. “Alleen niet snel genoeg om allemaal te overleven” denkt Maren. “Over honderd jaar zijn er veel minder soorten. Wat de dieren betreft ben ik niet zo positief over de toekomst.”

Zullen er ook positieve veranderingen zijn over honderd jaar? “Ik denk dat landen meer bevriend zijn met elkaar”, zegt Abdoelkarim. “Zwarte mensen zullen meer worden gerespecteerd”, zegt Maren. “Misschien is de armoede ook wel minder. Nu geeft Unicef ook al geld aan de kinderen in Afrika.”

Tarik denkt dat er meer buitenlanders in Nederland zijn, over honderd jaar. “Maar niemand vindt dat erg. We zijn meer gewend aan elkaar.”

Ze denken alle vier dat er veel meer oog voor het milieu zal zijn dan nu. “Er zijn nu al auto’s die op zonnebloemolie rijden, kan je nagaan hoe dat over honderd jaar is”, zegt Maren. “In Brazilië rijden de auto’s op bier”, weet Tarik.

Abdoelkarim schiet in de lach. “Ik denk dat over honderd jaar alle auto’s op zonne-energie rijden. Er komt steeds minder vervuiling.”

“De auto’s rijden niet meer over de grond. Ze vliegen door de lucht”, denkt Tarik. “Ik denk niet dat ze vliegen”, zegt Narjiss, “maar dat ze rijden door de lucht. In een soort buizen.” “Ja, buizen van een soort heel sterk glas”, zegt Maren. “Dan ben je meteen af van de files en van de stank van uitlaatgassen.”

De kleinkinderen van Abdoelkarim, Tarik en Narjiss zullen over honderd jaar nog steeds in Nederland wonen. Maren weet dat niet zeker. “Ik wil zangeres en actrice worden. Liefst wereldberoemd. Als ik daarvoor naar de Verenigde Staten moet verhuizen, dan moet dat. En dan blijft mijn familie misschien wel daar wonen.”

Abdoelkarim en Tarik kijken een beetje beteuterd. Zij willen ook wereldberoemd worden, maar dan als voetballer. Tarik: “Als ik dan bij een Franse club ga voetballen, tja, dan moet ik ook wel verhuizen.”