Afdruipen zonder ijs

Een zomerserie over ijs. Hoed u voor teleurstelling in Parijs. Berthillon is dicht.

Hoeveel manieren zijn er om teleurgesteld af te druipen bij ijssalon Berthillon op het Ile Saint-Louis in Parijs?

Een Nederlandse stelletje mompelt wat en loopt snel weg. Een Frans paar laat de schouders spreken: het ene moment fier en recht, dan ineens diep afhangend.

Het bontst maken Choyeun Kang (25) en Jisuk Park (26) uit Zuid-Korea het. Choyeun stampvoet en maakt huilgeluidjes. Ze wijst op haar reisgids. En Jisuk haalt er ook een uit haar tas, een nog grotere reisgids. Daar staat het toch echt. In Parijs eet een toerist ijs bij Berthillon. Zij zijn naar Parijs gekomen voor „sightseeing and icecream”.

Maar wat een merkwaardig idee om dat in augustus te doen. Augustus is immers de vakantiemaand. En wat betekent dat? Dat Parijzenaars op vakantie zijn! IJssalon Berthillon is elk jaar de hele maand augustus gesloten.

Voor Choyeun en Jisuk is er een snelle oplossing. Om de hoek kunnen ze bij bakkertjes en barretjes ook ijs van Berthillon kopen. De rijen toeristen bewijzen dat dit geen geheim is. De familie Berthillon is weliswaar gesteld op tradities, maar ze is niet gek.

Voor een exclusief ijsadres in Parijs moet je verder zoeken. De keuze is niet overdadig. Parijs is misschien van bijna alles wat in het leven aangenaam is, wel een tijdje de hoofdstad geweest. Maar niet van ijs.

In de Franse keuken is ijs een bijproduct. Zo is een van de hoogst aangeschreven ijsverkopers, Jean-Paul Hévin, allereerst beroemd als chocolatier. Ook zijn winkels zijn gesloten in augustus, bij afwezigheid van de gegoede Parijse clientèle die hier het hele jaar zoete lekkernijen, waaronder ijs, afhaalt.

Geen ijsje dus in Parijs deze zomer? Goed, eentje dan. Want één ijsverkoper houdt moedig stand in augustus. Ook Christian Constant, op een steenworp van de Jardin du Luxembourg, moet het weliswaar vooral hebben van tabletten chocola, fruitrepen en ander suikergoed. Maar voor de deur wordt de hele zomer ijs beloofd van ‘fresh raw fruits, sugar and nothing else’. En zo is het. Citroen is hier echt citroen, mango mango en groseille aalbes – met veel suiker. Op geen enkele andere straathoek is zulk intens Parijs’ ijs te koop.