Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Advies: tbs studente Marike H.

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum vinden tbs met dwangverpleging op zijn plaats voor studente Marike H. (23 jaar) uit Enschede. Justitie houdt H. verantwoordelijk voor de dood van de twee baby’s die ze ter wereld bracht. Beide kinderen, Jurgen en Alex, zijn direct na hun geboorte door verstikking om het leven gekomen. Jurgen werd in november 2006 geboren, Alex in mei 2008. De dode lichamen zijn gevonden in een tas bij een garage en op zolder bij H.’s moeder.

H. wist de zwangerschappen verborgen te houden. „Niemand mocht het weten”, verklaarde ze tegenover de rechtbank in Almelo, die gisteren de zaak behandelde. Ze was bang relaties te verstoren, vreesde voor haar imago.

Toen haar eerste zoon werd geboren, en de baby ging huilen, was ze bang dat de bewoners van haar studentenhuis het kindje zouden horen. „In paniek heb ik een kussen gepakt”, vertelde ze. Het tweede kindje overleed vlak na de geboorte doordat de navelstreng om zijn hals zat. „Ik heb gewacht op zijn dood. Ik weet niet waarom ik niks heb gedaan.” Ze voelde zich vooral „leeg”.

Vóór de twee bevallingen pleegde ze twee keer abortus, in 2003 en 2005. De rechter wilde weten hoe ze telkens zwanger kon raken, zelfs een maand na de tweede abortus. Ze was te onzorgvuldig met de pil, antwoordde H. „Het was alsof zwanger worden niet bestond. Dat speelde niet voor mij.”

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum omschrijven haar als een zeer intelligente, ongrijpbare en moeilijk te doorgronden vrouw, die lijdt aan een borderlinestoornis met antisociale trekken. „Het is moeilijk in te schatten wat zich echt bij Marike heeft afgespeeld. Dat maakt het naar ons idee gevaarlijk”, aldus een psychiater van het PBC tijdens de zitting. Het PBC acht kans op herhaling aanwezig.