Zwitserse excuses om relatie met Libië te herstellen

De Zwitserse president, Hans-Rudolf Merz, heeft gisteren zijn excuses aangeboden wegens de korte detentie van een zoon van de Libische leider Moammar Gaddafi, vorig jaar in Genève. Daarmee maakte hij tijdens een bezoek aan Tripoli de weg vrij voor normalisering van de verstoorde betrekkingen.

„We bieden onze verontschuldigingen aan voor wat er met Hannibal Gaddafi is gebeurd en de twee kanten zijn het eens geworden een commissie te vormen om de zaak te bespreken”, zei Merz tegen verslaggevers. De Libische premier, Al-Baghdadi Ali al-Mahmoudi, bevestigde dat besloten was tot een normalisering van de relaties.

De ruzie begon in juli 2008 toen Hannibal Gaddafi (33) en zijn zwangere vrouw Aline werden gearresteerd in een luxehotel in Genève op beschuldiging van mishandeling van twee huishoudelijke employees. Gewapende politie trapten de deur van hun suite in na klachten. In 2005 werd Hannibal Gaddafi in Parijs in een soortgelijke zaak bij verstek veroordeeld tot vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf op beschuldiging van mishandeling van een zwangere vriendin.

Gaddafi en zijn vrouw werden al snel op een borgtocht van een half miljoen Zwitserse franc (312.000 euro) vrijgelaten uit de Geneefse cel en vertrokken uit Zwitserland. Maar uit woede over de „afschuwelijke misdaad” tegen de vierde zoon van Gaddafi sloot Libië Zwitserse bedrijven op Libische bodem, trok het diplomaten terug uit Zwitserland en verbrak het vliegverbindingen. Vervolgens meldde het de olietoevoer naar Zwitserland te staken en zette het twee Zwitsers in Libië vast, officieel omdat zij niet de vereiste papieren hadden. Ook trok Tripoli 5 miljard dollar aan banktegoeden uit Zwitserland terug.

De Geneefse aanklager trok in september zijn zaak tegen de Gaddafi’s in nadat de twee employees hun klacht hadden ingetrokken. Maar deze actie leidde niet tot verbetering van de relaties. Enkele maanden geleden werd bekend dat de Gaddafi’s bij de Geneefse autoriteiten een eis tot meer dan 500.000 franc schadevergoeding hadden neergelegd.

Nu de zaak officieel is bijgelegd, komen de twee in Libië vastgehouden Zwitsers binnen enkele dagen vrij, zo is gisteren in Tripoli bekendgemaakt. (Reuters, AFP)