Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Zwaardere straf bij dronken klap

Het kabinet wil dat dronken geweldplegers zwaarder worden bestraft dan geweldplegers die nuchter zijn.

Dat schrijven de ministers Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) en Hirsch Ballin (Justitie, CDA) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Om alcohol als strafverzwarende omstandigheid te kunnen laten meewegen in het strafproces, moet de politie standaard gaan testen en registereren of betrokkenen bij geweld alcohol hebben gedronken. Daarvoor is een wetswijziging noodzakelijk, zegt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Afdwingen van een alcoholtest is bij verkeersdeelnemers mogelijk, maar nog niet bij betrokkenen bij een vechtpartij.

Welk alcoholpromillage als grens gaat gelden en hoeveel zwaarder de straffen zouden moeten worden, wordt nu onderzocht, schrijven de ministers. Bij geweld tegen hulpverleners – ook een strafverzwarende omstandigheid – wordt officieren in een richtlijn geadviseerd de gebruikelijke strafeis te verdubbelen. Het is overigens de vraag of de rechter die hogere eis overneemt.

Uit onderzoek in 2008 bleek dat in meer dan 30 procent van de geweldsdelicten alcohol een rol speelt, dat het geweld dan zwaarder is en een op de drie slachtoffers zwaar letsel oploopt.

Het kabinet wil ook oplegging van een alcoholverbod stimuleren bij geweldsdelicten, in combinatie met een langere proeftijd.

Het kabinet reageert met deze maatregelen op berichtgeving in dagblad Trouw over toegenomen geweld in uitgaansgebieden in Amsterdam. Het aantal geweldsdelicten in de binnenstad is sinds 2003 met 74 procent toegenomen. Volgens het kabinet verschilt dat per gebied sterk.