Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Terrorisme

Zomaar een skiresort in de Franse Alpen

In een skiresort in de Franse Alpen zijn woensdagavond drie mannen opgepakt, die ervan verdacht worden lid te zijn van de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Onder hen is Alberto Machain Beraza, een van de zes meest gezochte ETA-verdachten. Hij werd onder andere gezocht voor de autobom die op 30 juli van dit jaar twee politieagenten doodde op het Spaanse eiland Mallorca.

In het resort werden handwapens, munitie, ontstekingsmechanismen, valse papieren en nummerplaten gevonden. De politie vond explosieven op een andere locatie in de Franse Pyreneeën.

Gisteren werd in Zuid-Frankrijk nog een andere grote voorraad wapens en explosieven van de ETA gevonden. Al deze vondsten samen vormden de grootste wapenvondst in Frankrijk sinds 2002.

De ETA heeft de afgelopen twee maanden drie grote bomaanslagen gepleegd in Spanje, ondanks honderden arrestaties van terreurverdachten in de afgelopen tijd. Analisten denken dat de organisatie de buitenwereld wil tonen niet aan kracht te hebben ingeboet.

De ETA wordt verantwoordelijk gehouden voor meer dan achthonderd doden tijdens de veertigjarige campagne voor een onafhankelijk Baskische staat in Noord-Spanje en Zuid-Frankrijk.