Zinnen knauwen als een bootwerker

DVD FILM

On the Waterfront. Regie: Elia Kazan. Met: Marlon Brando. € 5,99

* * * *

Twee jaar heeft schrijver Budd Schulberg, die eerder deze maand overleed, rondgehangen in de havens van Hoboken, New Jersey, terwijl hij werkte aan het scenario voor On the Waterfront. De film gaat over een havenarbeider (Marlon Brando) die gaandeweg een geweten ontwikkelt en uiteindelijk getuigt in een onderzoek tegen zijn eigen, maffiose vakbond. Brando’s vernieuwende acteerstijl gold ooit als toppunt van naturalisme, maar dat is nu onvoorstelbaar. Met al zijn neurotische tics en gebaren is Brando toch vooral Brando, en bepaald geen bootwerker. Dat was wellicht het meest bevrijdende van zijn acteerstijl: dat een acteur plotseling zoveel van zichzelf kon blootgeven, ook als dat niet direct functioneel was.

On the Waterfront is nog altijd een pakkend drama, al zijn licht en donker, goed en fout, in de film veel te nadrukkelijk verdeeld. De stoere, afgeknepen dialogen klinken inderdaad alsof ze uit het leven gegrepen zijn. Schulberg heeft zijn tijd in de haven goed gebruikt.