Verschenen

Kader Abdolah: Dit mooie land. De Geus, 374 blz. € 15,–

Bundeling van de columns uit de Volkskrant die Kader Abdolah onder de naam Mirza schreef tussen 2003 en 2008.

Marion Bloem: Vervlochten grenzen. De Arbeiderspers, 282 blz. € 18,95

Familiegeschiedenis over de verhouding Nederlands-Indië, Indonesië en Nederland met als rode draad het verhaal van opa, een ex KNIL-militair die op zijn sterfbed betreurt zestig jaar geleden niet gekozen te hebben voor de onafhankelijkheid van zijn geboorteland.

Boelgakov, Klimowski, Schejbal: De meester en Margarita (The Master and Margarita). Vert. Gert Jan Pos, Atlas, 128 blz. € 19,95

Graphic novel van de klassieker van de Russische schrijver Michail Boelgakov (1891-1940), bewerkt en getekend door Andrzej Klimowski en Danusia Schejbal.

Philippe Claudel: Kleine fabriek van droom en werkelijkheid (Petite fabrique des rêves et des réalités). Vert. Manik Sarkar, De Bezige Bij, 252 blz. € 19,90

Dagboek over de totstandkoming en het script van de film Il y a longtemps que je t’aime, het regiedebuut van de Franse schrijver Philippe Claudel (1962), auteur van onder andere Grijze zielen en Het verslag van Brodeck.

Michael Crummy: Illusies. Vert. Kathleen Rutten De Geus, 384 blz, € 22,50.

Ongewoon Tweede Wereldoorlogverhaal van Michael Crummy (over een man die films vertoont in kerken en vishallen langs de kust van Newfoundland. Vijftig jaar later kijkt de vrouw met wie hij indertijd een hevige verhouding had, terug op haar verleden.

Greet Draye: Laboratoria van de natie. Literaire genootschappen in Vlaanderen 1830-1914. Vantilt, 458 blz. € 29,95

Bewerkte versie van het proefschrift waarmee Greet Draye promoveerde. Hoe definieerden en speelden de Vlaamse letterheren vanuit hun letterwereld van literaire genootschappen hun rol van bemiddelaar, en hoe beïnvloeden zij de publieke opinie en de overheid.

Katja Elsenburg (sam.): De grote kennis scheurkalender 2010. 365 wetenswaardigheden over kunst en cultuur, sport en ontspanning, film en muziek, (wereld)geschiedenis, gezondheid, etc. Karakter, € 14,95

Elke dag een ander onderwerp – van mythologie tot wijnkennis en bridge, sport, muziek en ontspanning.

Benoîte Groult: Terugblik op mijn leven (Mon évasion). Vert. Nini Wielink, Arena, 286 blz. € 19,95

Memoires van de Franse romanschrijfster Benoîte Groult (1920). Herziene editie van Mijn ontsnapping, verschenen in 1997. ‘De orginele vorm die Benoîte Groult koos voor haar levensverhaal maakt het boek afwisselend en levendig.’ (Margot Dijkgraaf in Boeken 23.01.98).

Michael Lang met Holly George-Warren: Woodstock. Het verhaal achter het legendarisch festival (The Road to Woodstock). Vert. Floris Blommaert, Henny Corver, Pon Ruiter, Frits van der Waa, Carrera, 336 blz. € 17,90

Het verhaal van initiatiefnemer Michael Lang over het popfestival dat morgen precies veertig jaar geleden plaatsvond.