Veroordeelde Lockerbie vrijgelaten in Schotland

Ondanks Amerikaanse tegendruk heeft de Schotse regering gisteren de vrijlating aangekondigd van de Libiër Abdel Basset al-Megrahi, die in 2001 van een Schotse rechter levenslang kreeg voor de bomaanslag in 1988 op een Amerikaans passagiersvliegtuig boven Lockerbie. Daarbij werden 270 mensen gedood.

Megrahi is eerder vrijgelaten omdat hij in de terminale fase van prostaatkanker verkeert, aldus de Schotse autoriteiten. Megrahi zou nog slechts enkele maanden te leven hebben. Gisteren landde hij in Libië, waar duizenden mensen hem opwachtten.

De Schotse minister van Justitie, Kenny MacAskill, zei dat het besluit was ingegeven door compassie, ondanks het feit dat Megrahi (57) nooit compassie heeft getoond voor zijn slachtoffers. Onder hen waren veel Amerikaanse studenten die naar New York vlogen om thuis Kerst te vieren.

De Amerikaanse president Barack Obama noemde de vervroegde vrijlating van Megrahi gisteren „een vergissing”. Ook veel nabestaanden van de Amerikaanse slachtoffers van ‘Lockerbie’ hebben bezwaar gemaakt tegen een vrijlating van Megrahi.

Britse nabestaanden stemmen er in het algemeen mee in dat hij naar huis zou gaan om te sterven. Sommigen van hen zijn van bovendien mening dat het bewijs in zijn zaak niet hard genoeg was om hem te veroordelen.

In 2007 stond een onafhankelijke Schotse justitiële commissie de Libiër toe om ten tweede male in hoger beroep te gaan bij het Schotse Hooggerechtshof omdat er twijfel was ontstaan aan getuigenissen tijdens zijn proces. Megrahi heeft zijn beroep vorige week ingetrokken om zijn vrijlating wettelijk mogelijk te maken.

Er wordt wel gespeculeerd dat de Schotse autoriteiten hem nu vrijlaten om een geruchtmakende vrijspraak te voorkomen. Sommige Amerikaanse nabestaanden gaan er anderszins vanuit dat oliebelangen voorrang krijgen op de gevoelens van de verwanten van de slachtoffers. Libië is een belangrijk olieland . (AP, Reuters, AFP)