Verlies bij Heijmans door reorganisatie

Bouwbedrijf Heijmans heeft in de eerste zes maanden van dit jaar een verlies van 43 miljoen euro geleden op een omzet van 1,4 miljard, als gevolg van de gekelderde vraag naar nieuwbouwwoningen en een dure reorganisatie bij het noodlijdende bedrijf. Dat heeft Heijmans vandaag voorbeurs bekendgemaakt. In de eerste helft van vorig jaar boekte de bouwer nog een winst van 2 miljoen euro op een omzet van 1,7 miljard euro.

Bij de divisie vastgoed daalde de omzet van 349 miljoen euro in de eerste helft van vorig jaar, naar 226 miljoen euro over de eerste zes maanden van 2009. Het bedrijfsresultaat daalde in dezelfde periode van 31 miljoen euro vorig jaar, naar 4 miljoen euro nu. Er werden 600 woningen verkocht, tegen 1.187 in de eerste helft van 2009.

De reorganisatie die door bestuursvoorzitter Van Gelder wordt geleid, nadat Guus Hoefsloot moest opstappen na een serie winstwaarschuwingen in anderhalf jaar tijd, begint zichtbaar te worden. Het aantal voltijdbanen bij de Nederlandse divisies van Heijmans is met 689 teruggebracht tot 6.665. Er zullen in totaal 1.100 voltijdbanen verdwijnen.

De reorganisatie heeft het afgelopen half jaar 47 miljoen euro gekorst. Dit bedrag bestaat vooral uit de kosten van het uitvoeren van het sociaal plan en de kosten van de herfinanciering van de schuld. De bouwer deed eind juni een aandelenemissie om de verhouding tussen eigen vermogen en schuld te verbeteren. Dit eisten de banken. Nu blijkt dat de banken 23 miljoen aan transactiekosten verdienden.

Heijmans maakte vandaag ook bekend aandelen te willen samenvoegen om de waarde van de koers te verhogen. Tien aandelen worden samengevoegd tot één. Daarmee zou een aandeel niet 1,50 waard zijn, maar 15 euro. De ingreep doet niets voor de waarde van het bedrijf, maar zorgt er voor dat de koers minder grote schommelingen doormaakt.