Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Uitvergrote werkelijkheid

Op het grasveld voor het Hilton-hotel in Amsterdam-Zuid ligt een mevrouw in bikini te zonnen. Of nou ja: wat er van die mevrouw over is. Haar hoofd en ledematen zijn afgehakt. Waar ze onthoofd en onthand is, zie je een bloederige dwarsdoorsnede van haar hals en armen. Door haar afgestompte rechterbeen kun je de reuzenvrouw inlopen en dan ben je in de Bikinibar (2006) van kunstenaar Joep van Lieshout.

Verderop in hetzelfde plantsoen staat Panamarenko’s beeld Brazil (2005). Een man met een vliegeniersbril neemt een aanloop. Hij klemt brede, zelf geknutselde vleugels tegen zijn schouders en is vastbesloten op te stijgen van zijn sokkel. Als het begint te waaien hoor je de plastic vleugels lichtjes klapperen.

De beelden zijn onderdeel van Artzuid 2009, een sculptuurroute waarvoor acteur Michiel Romeyn en architect Roberto Meyer 35 kunstwerken selecteerden en plaatsten in de Minerva- en de Apollolaan. De route moet de twee hoofdstraten van Berlage’s Plan Zuid verlevendigen, zodat de wandelaar daar langzamer en aandachtiger doorheen loopt.

Door al die kunst beleef je de twee lange straten inderdaad intenser. Je gaat van beeld naar beeld kijken, en daarmee naar Berlage’s zichtlijnen. Je let ook meer op de verhouding van mensen en verkeer tot de trottoirs, bomen, gazons en beelden. Kinderen spelen verstoppertje rondom de enorme romp in bikini. Een piepkleine fietser rijdt langs een zes meter hoge Wachter (2004) van Shinkichi Tajiri.

In een aantal sculpturen zijn auto’s gebruikt. Olaf Mooij stelt een Fiat 500 als embryo voor, Erwin Wurm verboog een Volkswagenbusje en Tom Claassen legde drie sterk gestileerde beelden van auto’s schots en scheef op een grasveld onder de titel Car Crash. Het is aardig om die autobeelden te zien tegen de achtergrond van de échte auto’s langs de kant.

De grappigste paradox zit in de opstelling van een ander beeld van Tom Claassen. Twee uit boomstammen samengestelde figuren liggen, net als de verzaagde bikinivrouw, in de zon op een grasveld. Maar een derde boomstamfiguur zit op de stoeprand. Hij zoekt daar verkoeling in de schaduw van... een boom.

Sculptuurroute Artzuid. T/m 26 oktober in de Apollolaan en de Minervalaan in Amsterdam. www.artzuid.nl