Theater & Dans - En Verder

Zeeland Nazomer Festival

In het Zeeuwse theaterfestival staan drie nieuwe locatievoorstellingen. Niek Kortekaas maakt Shakespeares De Storm in de Wilhelminapolder, in een speciaal hiervoor ingezaaid tarweveld met mysterieuze cirkels. Jan Decleir brengt bij Serooskerke (Schouwen Duiveland), aan de oevers van de Oosterschelde, Dylan Thomas’ hoorspel Onder Het Melkwoud. Het nieuwe stuk Zittend meisje, te zien in Westkapelle, gaat over de relatie van schilder Charley Toorop met een Zeeuwse boer. Daarnaast brengt Boukje Schweigman haar zomerhit Wiek, waarin drie dansers in een arena vechten tegen de draaiende bladen van een propeller. T/m 5 sept. Inl: www.nazomerfestival.nl.

Opening Night

Voorstelling van Toneelgroep Amsterdam en NTGent, is gebaseerd op een film van John Cassavetes over een toneelgroep die een stuk instudeert. Tijdens de repetities raakt hoofdrolspeelster Myrtle in crisis. Regisseur Ivo van Hove ensceneert het stuk met schijnbare rommeligheid in een kale ruimte, veel mensen en kleine handelingen op toneel, close-ups op grote schermen. Elsie de Brauw speelt rijk geschakeerd de gemoedstoestanden van de steractrice; gelaten, wanhopig giechelend, irritant aanstellerig, dan weer echt tragisch. T/m 29 aug schouwburg. Inl: www.toneelgroepamsterdam.

Circus Ellen ten Damme

Zangeres Ellen ten Damme staat een maand in het Amsterdamse Carré met Cirque Stiletto, een mengvorm van pop en variété. Dansend is ze bijna één met de dansers, en op haar handen lopend, in salto’s, en rondzwevend t lijkt ze één met de acrobaten. Bovendien kan haar lenige stemgeluid vele sferen oproepen, met liedjes van Madonna, Nina Hagen, Blondie, Marlene Dietrich, en Ilja Leonard Pfeijfer. De uitmuntende acrobaten, trapezewerkers, messenwerpers, en het slangenmeisje gaan verder dan het traditionele circuswerk. Zo geeft Cirque Stiletto nieuw élan aan het aloude variété. T/m 30 aug in Carré. Inl. 0900-2525255 of www.theatercarre.nl.

Wie is er bang?

Edward Albee’s evergreen Wie is er bang voor Virginia Woolf? wordt wegens aanhoudend succes wederom hernomen door het Onafhankelijk Toneel. Het huwelijksdrama is het bijna ondraaglijk intense verslag van een slopende ruzienacht. Het lijkt vooral te gaan over de woestijn die het huwelijk kan worden als alle grote teleurstellingen achter de rug zijn, maar het is als in Brels Chanson des vieux amants: kinderloze minnaars die het vuur onder hun huwelijk brandende houden door eeuwig te ruziën. Regisseur Mirjam Koen laat het briljante koppel Bert Luppes en Ria Eimers vlammen in een ruim decor van Gerrit Timmers. 19-22 aug O.T. Theater, St. Jobsweg 3, Roterdam. Inl: 010-4769029 of www.ot-rotterdam.nl.

Ciske de Rat

In de musical Ciske de Rat keert Danny de Munk terug in de rol die hem beroemd maakte. Als Cis de oorlogsheld blikt hij terug op zijn gewelddadige jeugd. André Breedland en Maurice Wijnen bewerkten het boek van Piet Bakker. Met meesterhand laten zij de tijden door elkaar heen lopen. De nieuwe liedjes van Henny Vrienten zijn even goed meezingbaar als de oude filmhit Ik voel me zo verdomd alleen. Regisseur Paul Eenens heeft alle elementen verbluffend mooi in balans gebracht: sentiment, volkse vrolijkheid, emoties, gulle grappen. Dit is een van de beste musicals die ooit in Nederland werd gemaakt. T/m 31 okt Circustheater Scheveningen. Inl 0900-3005000, www.ciskederat.nl.