Tekeningetjes

Drie jaar geleden stond de wereld op zijn kop vanwege tekeningetjes in een Deense krant. Het betrof spotprenten van de profeet Mohammed. Moslims voelden zich tot in hun ziel gekrenkt. In moslimlanden ging het volk massaal de straat op. Deense vlaggen werden in allerijl gefabriceerd om te verbranden; ze bleken echter niet aan te slepen. Het was de Deense cartoon-crisis en het scheelde weinig of zij had geleid tot de Derde Wereldoorlog.

In Nederland zijn de gewraakte plaatjes destijds gepubliceerd op de websites van Nova en van Geert Wilders. Moslims in Nederland hebben aangifte gedaan. Het OM heeft er de tijd voor genomen. Deze week kwam het met zijn oordeel. Drie jaar na dato. Er zal niet worden overgegaan tot vervolging, omdat de tekeningetjes in de ogen van het OM niet strafbaar zijn. Het OM oordeelt dat de cartoons wel over de profeet Mohammed gaan, maar niets zeggen over alle moslims. Zij zijn dan ook niet beledigend voor deze groep als geheel. In reactie op de Deense cartoons plaatste de Arabisch Europese Liga twee afbeeldingen van Joden op de eigen website, één waarop Hitler in bed ligt met Anne Frank en een andere met twee Joden die de Holocaust verzinnen. Die eerste is niet strafbaar volgens het OM, maar de tweede wel, omdat die beledigend zou zijn voor een hele bevolkingsgroep.

Wat dit oordeel volgens mij aantoont is dat de wet niet langer houdbaar is. De redenering van het OM is dat een plaatje van Mohammed niet over mohammedanen gaat, een plaatje van Anne Frank niet over Joden, maar een plaatje van twee Joden wel. Als de tekenaar zijn twee poppetjes Sam en Moos had genoemd, was het oké geweest, want dan was de tekening beledigend voor Sam en Moos en niet voor een hele bevolkingsgroep. Bovendien is het absurd om te oordelen dat een spotprent van Mohammed niet beledigend is voor een hele bevolkingsgroep als hele bevolkingsgroepen er de facto door zijn beledigd.

Als het OM drie jaar nodig heeft om zo’n kromme redenering te bedenken, kunnen we de wet die dit soort beledigingen strafbaar stelt misschien beter afschaffen.

Ilja Leonard Pfeijffer