'Taboe revolutionair geweld verlamt links'

Links heeft geen radicaal alternatief voor de huidige crisis van het kapitalisme. Daarom moet ‘de communistische idee’ in ere worden hersteld.

Dat zegt de Sloveense cultuurfilosoof Slavoj Zizek vandaag in een vraaggesprek met deze krant. „Ik wil het denken bevorderen en dat gebeurt niet wanneer je je, zoals links in Europa nu doet, angstvallig beperkt tot kleine stappen en praktische oplossingen.”

Zizek wil daarom dat links het taboe op revolutionair geweld opgeeft omdat dit het denken verlamt. „Het meest radicale dat in de huidige crisis van het kapitalisme van links werd gehoord, was een mogelijke nationalisatie van banken, niet een voorstel voor een ander systeem.” Hij wil dat het perspectief van Karl Marx op een communistische samenleving weer een plaats krijgt in de hedendaagse politiek.

Zizek (1949) is een politiek radicale filosoof die sinds de jaren negentig grote bekendheid verwierf met onder andere psycho-analytische ontleding van de films van Alfred Hitchcock.

Interview: CS, pagina 4-5