Staat koopt rechten Argentijns voetbal

De Argentijnse staat is het door schulden wankelende nationale voetbal te hulp geschoten en haalt de sport weg bij de particuliere kabeltelevisie. Gisteren tekenden daarvoor kabinetschef Anibal Fernandez en de voorzitter van de nationale voetbalbond AFA, Julio Grondona, een verdrag waarmee de staat de uitzendrechten van voetbalwedstrijden voor een periode van tien jaar verwerft.

Daarvoor betaalt de Argentijnse overheid jaarlijks 110 miljoen euro, twee keer zo veel als wat de AFA van een particuliere zender kreeg. Bij de feestelijke ondertekening waren de Argentijnse president Cristina Kirchner en de trainer van het nationale elftal Diego Maradona aanwezig. Kirchner zei dat het haar plicht is alle Argentijnen, ook hen die niet voor kabeltelevisie kunnen betalen, toegang tot hun favoriete sport te verschaffen.

De eerste ronde van de Argentijnse competitie stond aanvankelijk op het programma voor 14 augustus. De voetbalbond AFA besloot de start echter op te schorten vanwege de financiële problemen waar veel clubs mee kampen. De spelersvereniging FAA berekende dat de clubs uit de hoogste divisie nog ruim 7 miljoen euro aan salarissen zouden moeten betalen aan de voetballers. Volgens de AFA moest eerst een oplossing worden gevonden voor de vele schulden van de clubs.

De twintig Argentijnse profclubs spelen twee competities per jaar: de zogenoemde Apertura (‘Opening’, van augustus tot december) en de Clausura (‘Sluiting’, van februari tot juni). Boca Juniors en Velez Sarsfield zijn de titelverdedigers.

Aan het eind van een voetbaljaargang degraderen de twee clubs met de slechtste resultaten van de laatste drie voetbalseizoenen. De beste twee clubs van de tweede divisie promoveren naar de hoogste afdeling. (ANP)